Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 41
 İndirme 9
“Ankara” Romanında Kimlik Bunalımı
2016
Dergi:  
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Cumhuriyet’in ilanıyla beraber hız kazanan inkılâplar toplum yaşantısında köklü değişikliklere sebep olmuştur. Bu inkılâplar her anlamda yeni insan tipi oluşturmayı hedeflemektedir. “Yeni insan” oluşturma hedefi hem birey bazında hem de toplum bazında kimlik bunalımını da beraberinde getirmiştir. Toplumsal ve sosyolojik bir vak’a olan kimlik bunalımı Cumhuriyet’in ilk yıllarında yazılan romanlarda sıklıkla işlenen bir konu olmuştur. Yaratılmaya çalışılan insan ve toplum yapısı edebi eserler vasıtasıyla insanlara aktarılmış, eserler yeni toplum inşasında bir araç olarak kullanılmıştır.Bir iletişim aracı olarak kullanılan eserler toplumun şekillenmesine katkı sağlamış, onların yaşantısına ayna tutmuştur. Yakup Kadri’nin hemen her romanında bu özellik ağır basmakta, insanların içinde bulundukları dönemin sancılı yanları yansıtılmaktadır. Yakup Kadri’nin Ankara romanında Avrupalılaşma yolunda kimliklerini tamamen kaybeden veya değişime uğrayan insanların durumu gözler önüne serilirken; olması gereken insan tipi de romanda başarılı bir şekilde yerini bulmuştur. Bu çalışmamızda söz konusu eserde kimlik bunalımı yaşayan insanların karakterleriyle ilgili ayrıntılar dönemin zihniyetiyle beraber irdelenmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Identity Crisis In The Novel "ankara"
2016
Yazar:  
Özet:

Reforms that were accelerated with the decleration of the republic caused fundamental changes in community life. Those reforms aim to create a new type of people in every sense. The aim to create “a new type of people” is accompanied with the identity crisis on the basis of both individual and society. Identity crisis which is a social and a sociological fact was frequently covered in novels which were written in early years of the republic. Types of people and society which were intended to be created were transferred to people by means of literary works and literary works were used as tools to build a new society. Those works which were used as communication instruments contributed to shaping of the society and reflected its way of living. In almost all of Yakup Kadri’s novels, this feature is predominant and it reflects the painful sides of the era in which the people has been living. Situation of the people who completely lost their identities or the people who changed during the journey of Europeanisation is unfolded in Yakup Kadri’s “Ankara” novel; and the ideal type of person successfully takes place in it. In this work, details about characteristics of the people who suffer from identity crisis in the mentioned work are attempted to be examined with the mindset of the period.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 654
Atıf : 4.197
2023 Impact/Etki : 0.114
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi