Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 5
Laparoskopik Sleeve Gastrektominin Kan Basıncı Üzerine Erken Dönem Etkisi
2020
Dergi:  
Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (LSG)obezite tedavisinde etkinliğini göstermiştir. Güncel olarak en sık yapılan bariatrik bir prosedür olarak popülerlik kazanmıştır. Tip 2 diabets mellitüs ve hiprtansiyon regülasyonunda birinci yıl olumlu sonuçları bildirilmiştir. Bu çalışmada LSG’ nin postoperatif erken dönemde kan basıncı (KB) üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Ocak 2017 ile Şubat 2018 arasında, LSG yapılan ardışık 148 hasta hipertansiyon (HT) analizi bakımından retrospektif olarak derlendi. KB ölçümleri, hastalara otomatik bir makine aracılığıyla preoperatif ve postoperatif 1, 6, 12, 24 ve 36.saatlerde hastane yatışı sırasında standart koşullar altında yapıldı. Preoperatif laboratuvar değerlendirmesi; tam kan sayımı, metabolik panel ve lipit profilini içerdi. Bulgular: Dışlanma kriterleri ve ulaşılamayan laboratuvar sonuçları nedeniyle 100 hastanın verisi analiz edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 63’ü kadın, 37’si erkekti. Yaş ortalaması 38 yıl (18-61), hastanede yatış ortalaması 4,3 gün ve ortalama vücut kütle indeksi (BKİ) 47 kg/m2 (40-75) olarak saptandı. Preoperatif HT olan 44 hastanın 28’si ve normotansif olan 56 hastadan 21’i antihipertansif ilaç kullanıyordu. Preoperatif sistolik kan basıncı 143,4±23,98 ve diyastolik kan basıncı 84,76±16,46 mm Hg iken, postoperatif 36. saattesırasıyla 130,29±18,23 ve 76,69±13,02 olarak saptandı. Üç günlük takip sonrası sistolik KB (13 mm Hg) ve diyastolik KB (8 mm Hg) ölçümlerinde erken olarak görülen düşüş istatistiksel olarak anlamlı saptandı (p <0,001). Sonuç: LSG’nin önemli kilo kaybına ulaşılmadan önce kan basıncında erken dönemde azalmaya neden olduğunu göstermektedir. Bunedenle, gözlenen değişiklikler için kilo kaybından bağımsız hormonal bir mekanizma ile olabileceğini düşündürür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 223
Atıf : 394
Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi