Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 63
 İndirme 14
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA TÜRKİYE’DEKİ İNGİLİZ ESİRLER: İKİ ESİR KAMPI (Afyon ve Gediz), VE İKİ ESİR GAZETESİ (Afyonkarahisar ve Gediz Gazeteleri)
2017
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

19.yüzyıl boyunca varlığını denge politikası izleyerek devam ettirmeye çalışan Osmanlı Devleti, 20.yüzyıl başlarında da bu politikayı devam ettirmeye çalışmış ancak başarılı olamamıştır. Bu yüzyıllarda Büyük Güçler arasındaki ilişkiler bozulmuş, söz konusu ülkelerin ekonomik çıkar ve sömürge paylaşım mücadelesinde, her çatışmanın bir savaşa dönüşme riski artmıştır. Osmanlı Devleti’nin bu süreçte İtilaf Devletleri’ne yapmış olduğu ittifak teklifleri reddedilmiş ve Osmanlı Devleti de Almanya ile ittifak anlaşması imzalamıştır. Bu ittifak dolayısıyla Osmanlı Devleti askeri seferberlik başlatmış ve kısa bir süre içerisinde de savaşa dâhil olmuştur. Birinci Dünya Savaşı, üzerinde güneş batmayan imparatorluk denilen İngiltere için emperyal sınırlarını ekonomik ve siyasi bağlamda muhafaza edip geliştirmek demekken, sınırlarını ve mevcudiyetini korumak isteyen Osmanlı İmparatorluğu için tam bir yıkım olmuştur. Her iki imparatorluk da birden fazla cephede, birbirleriyle ve diğer itilaf-ittifak kuvvetleriyle muharebeler yapmış, ağır kayıplar vermiştir. Mücadelenin farklı bir boyutu da savaş esirleri olmuştur. Osmanlı Devleti ülkenin değişik yerlerinde kurulan üsera garnizonlarına yerleştirilen esirlerin iskân ve iaşe, sağlık, haberleşme, dini yaşam gibi konulardaki tüm ihtiyaçlarını uluslararası anlaşmalara uygun olarak sağlanmış ve esirlere misafir muamelesi yapmıştır. Afyonkarahisar ve Gediz’de bulunan esirler el yazısı gazete çıkarmış, böylelikle ülkelerindeki yetkililerine ve ailelerine seslerini duyurmaya çalışmışlardır. Brest Litovsk Barış Anlaşması ve Mondros Ateşkes Mütarekesi’nden sonra ise Türkiye’de bulunan tüm esirler ülkelerine gönderilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

null
2017
Yazar:  
0
2017
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 24
2023 Impact/Etki : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research