Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 36
 İndirme 6
TÜRK SİNEMASINDA “HACI BEKTAŞ VELİ” TEMSİLLERİ
2023
Dergi:  
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hacı Bektaş Veli, Türk Müslümanlığının önemli isimlerinin başında gelmektedir. Çeşitli kaynaklar ve zümreler birbirinden farklı ve birbirlerine tamamen zıt Hacı Bektaş portreleri çizmektedir. Kimileri Hacı Bektaş’ı, Sünni bir mutasavvıf olarak ifade ederken kimileri de heterodoks İslam’ın bir temsilcisi olarak değerlendirirler. Bunun yanı sıra Hacı Bektaş’ı tamamen politik bir figüre dönüştürerek haksızlıklar karşısında emekçi halkın yanında yer alan bir direniş sembolü olarak gösterenler de mevcuttur. Bir kitle sanatı olarak sinemada da bu inanca ait kültürel göndergeler ve temsillere rastlamak mümkündür. Bu doğrultuda çalışma, Türk toplumunun inanç ve değerlerinde büyük bir öneme sahip olan ancak gerçek ve menkıbevi kişiliği arasında tartışmalar barındıran Hacı Bektaş temsillerinin sinemaya yansımalarını açığa çıkarmayı hedeflemektedir. Nitel araştırma metodolojisinde yer alan betimsel analiz ve söylem analizi aracılığıyla, Türk sinemasına yansıyan bir geleneğin nasıl tanımlandığı, nasıl yorumlandığı örnek filmler üzerinden değerlendirilmiştir. Uygulanan betimsel analizde görüşmeler yerine filmlerde ele alınan tematik çerçevenin kurulumu ve nasıl değerlendirildiği gözleme tabi kılınırken, farklı düşüncelere sahip film yapımcılarının ve yönetmenlerin içinde bulunduğu toplumsal yapıda, bu değerleri nasıl yansıttığı ve Hacı Bektaş Veli hakkındaki görüşleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Başlangıcından günümüze kadar sadece bir tane Hacı Bektaş Veli filmi çekilmiştir. Bu film, 1967 yılında T. Fikret Uçak tarafından çekilen ve “Hazretli filmler” olarak adlandırılan dinî figürlerin yaşamlarından kesitleri Yeşilçam estetiği içerisinde aktarmaya çalışan Hacı Bektaş’ı Veli (Anadolu’yu Türkleştirenler)’dir. Hacı Bektaş Veli filminin dışında Yunus Emre’nin yaşam öyküsünün anlatıldığı filmlerde de Hacı Bektaş Veli tiplemelerine rastlanmaktadır. Çalışmada Türk sinemasında incelenen Hacı Bektaş temsillerinin yönetmenlerin ya da senaristlerin ideolojik düşünceleri ve inanışları ile bağlantılı olarak değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Sinema, Türk Sineması, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre, Betimsel Analiz.

Anahtar Kelimeler:

The Turkish “HACI BEKTAŞ VELI”
2023
Yazar:  
Özet:

Hacı Bektaş Veli comes at the head of the important names of Turkish Muslimism. Different sources and collections are different and completely opposite to each other by painting portraits of the Hacı Bektaş. Some describe Hacı Bektaş as a Sunni mutasavvif, while some consider it a representative of the heterodox Islam. Besides this, there are also those who turn Hacı Bektaş completely into a political figure and show it as a symbol of resistance in front of injustice in front of the workers’ people. As a mass art in the cinema, it is also possible to find cultural posters and representations of this belief. The study in this direction aims to reveal the reflections of the Hacı Bektaş representations in the cinema, which have a great importance in the beliefs and values of the Turkish society, but which contain discussions between the real and menkbevi personality. Through the imagistic analysis and speech analysis included in the research methodology of the quality, it was evaluated through examples of how a tradition reflected in the Turkish cinema was defined, how it was interpreted. In the applied visual analysis, instead of discussions, the establishment of the thematic framework discussed in films and the observation of how it is evaluated, the social structure in which the filmmakers and directors with different opinions are included, the way they reflect these values and the views about Hacı Bektaş Veli have been tried to be revealed. From the beginning to the present day, only one film has been filmed. This film, filmed in 1967 by T. Fikret Fly and called "Hazretli Films", is Hacı Bektaş's Veli (Those Who Turkized Anatolia) who tries to transfer the pieces from the lives of religious figures in Greenland's aesthetics. Apart from the film, the story of the life of Yunus Emre is also seen in the films of Hacı Bektaş Veli. The study found that the representations of Hacı Bektaş studied in the Turkish cinema have varied in relation to the ideological thoughts and beliefs of the directors or scenarists. Keywords: Cinema, Turkish Cinema, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre, Betimsel Analysis.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 612
Atıf : 997
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q3
302/520

Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi