Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 13
 İndirme 4
İŞSİZLİK, İHRACAT VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ: E7 ÜLKELERİ İÇİN PANEL NEDENSELLİK ANALİZİ
2020
Dergi:  
International Journal of Disciplines Economics & Administrative Sciences Studies (IDEASTUDIES Journal)
Yazar:  
Özet:

İstihdam ve ihracat, ekonomik büyümenin temelini oluşturan önemli makro ekonomik değişkenlerdir. Ülkeler üretim seviyesini arttırarak bir yandan işsizlik sorununu gidermeye çalışırken diğer yandan döviz girdisi elde ederek toplumun refah düzeyini arttırmayı amaçlamaktadırlar. Bu çalışmada işsizlik, ihracat ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki Granger nedensellik testi ile analiz edilmiştir. Analize E-7 ülkeleri olarak adlandırılan 7 ülke (Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya ve Türkiye) dahil edilmiştir. İki farklı modelin kurulduğu analizde öncelikle birimlerarası korelasyonun varlığı Breusch-Pagan Lagranj çarpanı testi ile sınanmıştır. Sonrasında serilerin durağanlığı ikinci kuşak birim kök testlerinden çok değişkenli Dickey-Fuller testi ile tespit edilmiştir. Serilerin homojenliği delta testi ile test edilerek uygun gecikme uzunluğunun belirlenmesinde Hansen tarafından geliştirilen J testinden yararlanılmıştır. Son olarak Dumitrescu Hurlin testi ile seriler arasındaki nedensellik ilişkisi analiz edilmiştir. Model-1’de istihdamdan ekonomik büyümeye doğru, Model-2’de ise ekonomik büyümeden ihracata doğru tek yönlü nedenselliğin varlığı gözlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Employment, Export and Economic Growth Relationship: Panel Efficiency Analysis for E7 Countries
2020
Yazar:  
Özet:

Employment and exports are the key macroeconomic variables that make up the basis of economic growth. Countries are trying to solve the problem of unemployment by increasing their production levels and, on the other hand, by obtaining currency income, they are aiming to increase the level of prosperity of society. In this study, the relationship between unemployment, export and economic growth was analyzed by the Granger causality test. The analysis included 7 countries called the E-7 countries (Brazil, China, India, Indonesia, Mexico, Russia and Turkey). In the analysis of the two different models established, the existence of inter-unity correlation was first tested by the Breusch-Pagan Lagranj shooter test. The sequence of the series was then determined by a multi-variant Dickey-Fuller test from the second generation unit root tests. The homogenity of the series was tested by Delta test and the J test developed by Hansen was used to determine the appropriate delay length. Finally, the causality relationship between the Dumitrescu Hurlin test and the series was analyzed. The Model 1 has seen the existence of one-way causes from employment to economic growth, while the Model 2 has seen the existence of one-way causes from economic growth to export.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










International Journal of Disciplines Economics & Administrative Sciences Studies (IDEASTUDIES Journal)

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 471
Atıf : 343
International Journal of Disciplines Economics & Administrative Sciences Studies (IDEASTUDIES Journal)