Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 2
İslam Edebiyatı: Tarihsel Bir Genel Bakış Denemesi
2023
Dergi:  
Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, İslam'ın doğuşundan 20. yüzyıla kadar İslam edebiyatının özellikle Arapça, Farsça ve Türkçedeki gelişimine genel bir bakış sunmayı amaçlamaktadır. Dört ana tarihi dönemi kapsayacaktır: Erken İslami dönem (7.-10. yüzyıllar), orta İslami dönem (11.-15. yüzyıllar), 16.-18. yüzyıl hanedanları dönemi ve modern dönem. Çalışma, İslam toplumlarında ortaya çıkan ana edebi türleri, temaları, eğilimleri, şahsiyetleri ve eserleri tanıtmakta, farklı dönemlerde çeşitli Doğu ve Batı gelenekleriyle etkileşimin neden ve sonuçlarını araştırmakta ve modern dönemde İslam edebiyatında meydana gelen ortak değişimlere dikkat çekmektedir. İslam edebiyatı üzerine mevcut kompakt çalışmalar, ağırlıklı olarak belirli bir dil alanını ele almakta veya tematik araştırmalara yönelmektedir. İslam toplumlarının üç yaygın dilde ürettiği edebiyatın tarihsel seyrini ortaya koyan bu çalışma, bu gelenekler arasındaki süreklilik, dönüşüm ve etkileşim trendlerini saptamaya da yardımcı olmaktadır. Örneğin, daha sonra başka dillerde geliştirilip dönüştürülen gazel, kaside, mesnevi gibi İslam edebiyatının ana şiir formlarını tesis etmede ve edebi nesri tanıtmada Arap edebiyatının üstlendiği anahtar rolün altını çizmektedir. Yine, Abbasi siyasi iktidarının çözülmesinin, Fars edebiyatının yeniden canlanmasına nasıl etki ettiğini ve bu edebiyatın, sonrasında mistik felsefenin genel İslam edebiyatında önemli bir damar olarak yerleşmesine nasıl öncülük ettiğini göstermektedir. İslam edebiyatlarının bu araştırmada öne çıkan bir diğer ortak deneyimi, 19. yüzyılda genişleyen Batı etkisi ve modernleşme ihtiyacı nedeniyle biçimsel ve tematik özelliklerinin dönüşüme uğraşmış olmasıdır.

Anahtar Kelimeler:

Islamic Literature: An Attempt At A Historical Overview
2023
Yazar:  
Özet:

This study aims to provide an overview of the development of Islamic literature, particularly in Arabic, Persian, and Turkish languages, from the birth of Islam to the 20th century. It will encompass four main historical periods: The early Islamic period (7th-10th centuries), the middle Islamic period (11th-15th centuries), the 16th-18th century dynasties, and the modern period. The study describes the main literary genres, themes, trends, figures, and works that emerged in Islamic communities, explores the motives and outcomes of interactions with various Eastern and Western traditions in different periods, and draws attention to the significant shifts in Islamic literature during the modern era. Available compact studies in Islamic literature predominantly deal with a specific language area or undertake thematic research. The present study, which demonstrates the historical course of the literature of Islamic communities in three widespread languages, helps to pinpoint the general trends of continuity, transformation, and interaction among these traditions. For instance, it brings out the key role Arabic literature played in defining the main poetic forms of Islamic literature, such as ghazal, qasida, mathnawi, and promoting the literary prose, adab, which were subsequently elaborated and transformed within other linguistic traditions. Again, it shows how the dissolution of the Abbasid political power impacted the revival of Persian literature, which later took the lead in establishing mystic philosophy as a major vein in general Islamic literature. Another common experience of Islamic literatures that stands out in this survey is the transformation of formal and thematic features due to the expanding Western influence and stimulus of modernization in the 19th century.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi