Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 20
 İndirme 2
Klinik öncesi diş hekimliği öğrencilerinin dental anksiyete düzeylerinin belirlenmesi
2009
Dergi:  
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmanın amacı, klinik öncesi diş hekimliği öğrencilerinin dental anksiyete düzeylerinin ve anksiyete ile ilişkili faktörlerin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Başkent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nin 1., 2. ve 3. sınıflarında eğitim gören 58’i bayan (%72.5), 22'si erkek (%>27.5), toplam 80 öğrenci katıldı. Öğrencilerden hazırlanan anket formunu doldurmaları istendi. Anket formunun birinci bölümünde yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, diş hekimine gitme sıklığı, diş hekimine ilk ve son gidiş tarihleri, diş hekiminine gitme nedeni ve diş fırçalama alışkanlıkları ile ilgili sorular bulunmaktadır, ikinci bölüm ise Modifiye Dental Anksiyete Skalası'nı içermektedir. Cinsiyetler arasında dental anksiyete düzeyleri Mann Whitney U testi yapılarak karşılaştırılmışım. Bulgular: Dental anksiyete düzeyleri bayanlarda 8 (5-20) ve erkeklerde 8 (5-15)'tir ve cinsiyet grupları arasında anlamlı farklılık görülmemiştir (p=0.453). Çalışmaya katılan bireylerden yalnızca ikisinde (%2.5) dental anksiyete tespit edilmiştir. İlk kez diş hekimine gitme yaşı ortalama 7.3±3.1 ve diş hekimineson gitme zamanı da ortalama 1.2±0.5 sene olarak tespit edilmiştir. Bireylerin %83.8'i daha önce hiç sigara kullanmamıştır. Diş hekimine gitme sıklığı %53.2 oranında yakınma olmasına bağlı bulunurken, başlıca gitme nedeni muayene-kontrol ve restoratif işlemler olarak görülmüştür. Diş fırçalama sıklığı ise %78.8 oranında günde 2-3 kez olarak bulunmuştur. Sonuç: Çalışılan öğrenci grubu için diş hekimliği eğitiminin, dental anksiyeteyi açıklamada olumlu etkisinin olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Determination of dental anxiety levels of pre-clinical dentist students
2009
Yazar:  
Özet:

The aim of the study is to evaluate the dental anxiety levels and the factors associated with anxiety of pre-clinical dentist students. Tools and Methods: The study included 58 women (72.5 percent), 22 men (27.5 percent) and a total of 80 students who studied in the 1st, 2nd and 3rd classes of the Faculty of Dental Medicine of the Capital University. The students were asked to fill in the form prepared. The first part of the survey form contains questions about age, gender, smoking, the frequency of visiting the dentist, the first and last dates of visiting the dentist, the reason for visiting the dentist and the habits of washing the teeth, and the second part includes the Modified Dental Anxiety Scale. I compared the dental anxiety levels between sexes by testing Mann Whitney U. Results: Dental anxiety levels are 8 in women (5-20) and 8 in men (5-15) and there is no significant difference between gender groups (p=0.453). Only two of the individuals involved in the study (2.5%) were diagnosed with dental anxiety. The average age of first visit to the dentist is 7.3±3.1 and the time of visit to the dentist is 1.2±0.5 years. 83.8% of people have never smoked before. The frequency of visiting the dentist is 53.2 per cent related to the approximation, while the main reason for visiting was examination and restoration processes. The frequency of toothbrushing was 78.8 per cent, 2-3 times a day. Result: For the study group of students, the dental education is considered to have a positive effect on the explanation of dental anxiety.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 337
Atıf : 29
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi