Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 39
 Görüntüleme 40
 İndirme 7
Eğitim Sistemimizin Kapanmayan Yarası-Yükseköğretime Geçiş
2004
Dergi:  
Erciyes Akademi
Yazar:  
Özet:

1970’li yılların başlarından itibaren her yıl artan bir oranda günümüze gelen yükseköğretime geçiş sorunu, hali hazırda da eğitimimizin öncelikli sorunları arasında yer almaktadır. Toplumun hemen her kesimini yakından ilgilendirdiği için yaklaşık 30 yıldır kamu oyunun gündeminden hiç düşmemiştir. Ülkemizde yükseköğretime geçişin sağlıklı, akılcı ve kalıcı bir çözüme kavuşturulmasının temel koşulu, eğitimi, sistem bütünlüğü içinde ele almak ve ortaöğretimi gerçek işlevine kavuşturmaktır. Ülkemizdeki ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören toplam öğrencinin %65’inden fazlası genel liselere, yaklaşık %35’i ise mesleki-teknik liselere devam etmektedir. Bu son derece sağlıksız bir yapıdır. Bunun yanında üniversiteye geçişin ayrım yapılmaksızın tüm ortaöğretim mezunlarına açık olması, ortaöğretim kurumlarını üniversite önüne öğrenci yığan birer köprü konumuna sokmaktadır. Dolayısıyla da yükseköğretime geçiş içinden çıkılamaz hale gelmektedir. Türkiye’de genel liseler ile mesleki teknik liselerde eğitim-öğretim gören öğrencilerin oranı mevcut durumun tersi olmalıdır. Yani mesleki-teknik liselerin oranı %65, genel liselerin oranı ise %35 olmalıdır. Bunu sağlayabilmek için de mesleki-teknik ortaöğretim cazip hale getirilmelidir. Orta ve uzun vadede yükseköğretime geçişte, birkaç saatlik sınavlar değil, öğrencilerin okul başarıları yanında ilgi ve yetenekleri belirleyici olmalıdır. Bunun için de okullarımızda rehberlik hizmetleri tam olarak sağlanmalı, öğrencilerin performanslarına, ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirilmesine temel eğitimde başlanmalıdır

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Erciyes Akademi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 883
Atıf : 6.633
Erciyes Akademi