Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 7
Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknikleri Kullanılarak Taşkın Risk Potansiyelinin Değerlendirilmesi: Afyonkarahisar Çay Deresi Havzası
2018
Dergi:  
İklim Değişikliği ve Çevre
Yazar:  
Özet:

İklim değişikliğinden dolayı taşkınların sayısında ve şiddetinde büyük artışlar gözlenmektedir. Taşkınlar büyük miktarda can ve mal kaybına sebep olabildikleri için, taşkın yönetimi su kaynakları yönetiminin çok önemli bir unsurudur. Avrupa Birliği (AB) Taşkın Direktifinde ifade edildiği gibi taşkın yönetiminin risk haritaları temelinde yürütülmesi gerektiği WMO (World Meteorological Organization) ve FEMA (Federal Emergency Management Agency-Amerika Birleşik Devletleri) tarafından da belirtilmiştir. AB uyum süreci kapsamında da ülkemiz için taşkın risk haritalarının elde edilmesi büyük önem kazanmaktadır. Bu bağlamda çalışmada birçok coğrafi bilgi sistemleri (CBS) teknikleri kullanılarak ağırlıklı çakıştırma analizi ile Afyonkarahisar Çay deresi havzasında taşkın riski taşıyan alanlar modellenmiş ve tahmin edilmiştir. Taşkın risk haritalamasında yükseklik, eğim, bakı, alt havza durumu, yağış, toprak tipi, arazi örtüsü, yeraltı suyu seviyesi (YASS), nehir ağına yakınlık, drenaj ve nüfus yoğunlukları etkili faktörleri kullanılmıştır. Çoklu-kriter değerlendirmesi temelinde kriter değişkenlerin ağırlıklandırılması ile faktör katmanların çakıştırma analizi gerçekleştirilmiştir. Taşkın risk planlaması için bir etüt olan bu çalışmada, havzanın taşkın risk haritasının oluşturulması ile taşkın zararlarının önlenmesi ve/veya azaltılması için çeşitli öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










İklim Değişikliği ve Çevre

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 21
Atıf : 24
İklim Değişikliği ve Çevre