Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 7
Diyabetik Covid-19 Hastalarında Hba1c ve Lipid Profili Yoğun Bakım İhtiyacını Belirlemede ve Mortalitede Prediktör Mü?
2021
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Sars-Corona Virüsü (SARS-CoV-2), 2019 yılının aralık ayında ilk kez Çin’de görülen ve şiddetli akut solunum yetmezliğine neden olan bir korona virüstür. Diyabet tüm dünyada morbidite ve mortalitenin önemli sebeplerinden biri olmakla beraber diyabetik hastalarda koronavirüs enfeksiyonun morbidite ve mortalitenin daha yüksek olduğu saptanmaktadır. Biz bu çalışmamızda İç hastalıkları kliniğinde koronovirüs enfeksiyonu ve koronavirüs enfeksiyonu şüphesi ile takip edilen diyabetik hastalarda Hba1c, kan şekeri profilinin morbidite ve mortalite üzerine etkisinin retrospektif olarak analizinin yapılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: İç hastalıkları kliniğinde 15/03/20 ile 01/07/20 tarihleri arasında SARS-CoV-2 enfeksiyonu nedeniyle takip edilen diyabetik hastalar çalışmaya dahil edildi. Hasta dosyaları taranarak anamnez, labaratuvar, tedavi ve prognoz oluşturulan formalra kaydedildi. Diyabetik hastalardaki koronavirüs enfeksiyonlarında hastanın Hba1c, kan şekeri profili ve lipid profilinin yoğun bakım ihtiyacı için risk faktörü olarak kullanılmasının ek bir fayda getirip getirmediği istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Bulgular: Hastanemiz dahiliye kliniğinde Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle yatan daha önce diyabet tanısı alan oral antidiyabetik ve/veya insulin kullanan toplam 31 hasta retrospektif olarak incelenmiş olup hastaların demografik özellikleri Tablo-1 de belirtilmiştir. 31 hastanın tamamı boğaz ağrısı, öksürük, ateş ve nefes darlığı gibi tipik bulgular ile hastaneye başvurdu. Hastaların tamamına BT çekildi ve nasofarnegeal ve orofarengeal PCR alındı. PCR testi pozitif saptanan 18 hasta (%58.1) ve Tipik BT tutulumu olan 30 hasta (%96.8) saptandı. Covid-19 nedenli takip edilen diyabeti olan 31 hastanın 17 sinde hipoksi, takipne ve hipotansiyon gibi sebepler ile yoğun bakım ihtiyacı gelişti. Yoğun bakım ihtiyacı olan 17 hastanın 10’u mortal seyretti. Açlık kan şekeri yüksekliği ile yoğun bakım ihtiyacı ve mortalite arasında anlamlı ilişki saptandı. HbA1C ve lipit profili ile yoğun bakım ihtiyacı arasında anlamlı ilşki yoktu. Mortal grupta LDL ve total kolesterol anlamlı düzeyde düşük tespit edildi. Sonuç: Diyabetik hasta grubunda kötü glisemik kontrol ve lipit parametreleri prognostik faktör olarak dikkate alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Is Hba1c and Lipid Profile Predictor in Determining Intensive Care Needs and Mortality in Diabetic Covid-19 Patients?
2021
Yazar:  
Özet:

Target: Sars-Corona Virus (SARS-CoV-2) is a coronavirus that was first seen in China in December 2019 and caused severe acute respiratory failure. Diabetes is one of the major causes of morbidity and mortality worldwide, but it is found that coronavirus infection is more morbid and mortality in diabetic patients. In this study, we aimed to make a retrospective analysis of the effects of Hba1c, blood sugar profile on morbidity and mortality in patients with diabetes, followed by suspected coronavirus infection and coronavirus infection in the Clinic of Internal Diseases. Method and means: Diabetic patients followed due to SARS-CoV-2 infection between 15/03/20 and 01/07/20 were included in the study in the Clinic of Internal Diseases. The patient files were scaned and recorded in the formals created by anamnese, laboratory, treatment and prognosis. In coronavirus infections in diabetic patients, the patient’s Hba1c, blood sugar profile and lipid profile as a risk factor for the need for intensive care were analyzed by statistical methods where the use of the patient’s Hba1c, blood sugar profile and lipid profile as a risk factor for the need for intensive care would bring an additional benefit. Results: A total of 31 patients using oral antidiabetics and/or insulin who were previously diagnosed with diabetes due to Covid-19 infection in our hospital’s interior clinic were examined as retrospective and the demographic characteristics of patients are listed in Table 1. All 31 patients went to the hospital with typical findings such as throat pain, cough, fever and breathing difficulty. All of the patients were withdrawn from the BT and taken the nasopharnegal and oropharyngeal PCR. The PCR test found 18 patients (58.1%) and 30 patients (96.8%) with a typical IT retention. 31 patients with followed diabetes caused by Covid-19 developed need for intensive care with causes such as hypoxia, follow-up and hypotension. 10 of the 17 patients in need of intensive care looked deadly. There was a meaningful relationship between the high blood sugar level and the need for intensive care and mortality. There was no meaningful prerequisite between HbA1C and lipite profile and the need for intensive care. LDL and total cholesterol levels were significantly low in the mortal group. In the group of diabetic patients, poor glycemic control and lipid parameters should be considered as a prognostic factor.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.188
2023 Impact/Etki : 0.022
Sakarya Tıp Dergisi