Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 11
Cumhuriyet Dönemi Ütopyası: ‘Rüyamdaki Okullar’ (1936)
2018
Dergi:  
Current Perspectives in Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Toplumsal bunalım ve sıkıntıların arttığı dönemlerde toplumla ilgili incelemelerin ve düşüncelerin çoğalıp yayıldığı görülmektedir. Bazen bu bunalım ve sıkıntıları çözmek imkânsız veya zor olunca bu problemleri çözmek isteyenler bir takım hayaller ve ütopyalar oluşturmaya başlarlar. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında da önemli düşünür ve eğitimcilerimizden olan İsmail Hakkı Baltacıoğlu bu anlamda ‘Rüyamdaki Okullar’ adı altında bir eseri kaleme alarak yeni bir eğitim anlayışı ortaya koymuştur. Bizde yaptığımız bu çalışmada Baltacıoğlu’nun yaşadığı dönemde eğitim alanında önemli olan problemlerin hala günümüzde devam edip etmediğini belirlemeye çalıştık. Yapılan değerlendirme sonucunda o dönemde Baltacıoğlu’nun dile getirdiği bazı problemlerin günümüzde de devam ettiğini gördük. Bunun için yeniden bir takım tedbirler alınarak bu problemlerin giderilmesi gerektiğini belirtik. Ayrıca bu çalışmada gerçekleştirilebilir düşünceler ile ütopik olan düşüncelerin ayrıştırılması gerektiğini de vurguladık. Öte yandan bu çalışmada Baltacıoğlu’nun ortaya koyduğu yeni bir okul anlayışını da tanımlamaya çalıştık. Ona göre okul sadece dört duvardan ibaret değildir. Okulları fiziki olarak modern, kapalı sınıflar yerine açık hava sınıfları olan, dayağı eğitim aracı olarak gören yapının yerine dayağın olmadığı bir yapı, değerlendirmede sadece yazılı ve sözlü sınava bağlı kalan metodun yerine ürüne, uygulamaya ve yaratıcılığa göre değerlendirme yapan, sadece yapay işlerle öğrenciyi gerçek hayata hazırlamaya çalışan sistemin yerine gerçek işlerle uğraştıran, gerçek sonuçlar alan sistemi Batıdan gelen ne varsa almalıyız diyen ve Batıdan gelen ne varsa reddetmeliyiz diyen tutumun yerine bilim konusunda evrenselliği, kültür konusunda milliği kabul eden bir yer olarak tanımlamıştır. Bu eser çağın eğitimsel problemlerine, bunalımlarına çözüm üretmek için yazılmıştır ve kısmen de uygulanması mümkün görünmektedir

Anahtar Kelimeler:

null
2018
Yazar:  
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Current Perspectives in Social Sciences

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.402
Atıf : 9.048
2023 Impact/Etki : 0.228
Current Perspectives in Social Sciences