Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 18
 İndirme 2
A taxonomic revision of Salvia euphratica sensu lato and its closely related species (sect. Hymenosphace, Lamiaceae) using multivariate analysis
2010
Dergi:  
Turkish Journal of Botany
Yazar:  
Özet:

As an initial part of a revisional study based on the genus Salvia L. (Lamiaceae), extensive field studies, herbarium and literature surveys, and multivariate analysis have been conducted on the basis of the Salvia euphratica sensu lato (S. cerino-pruinosa, S. euphratica, S. leiocalycina, and S. pseudeuphratica) and its closely related species (S. kronenburgii and S. sericeo-tomentosa) in order to understand their taxonomic status. For the multivariate analysis, 35 OTUs (Operational Taxonomic Units) representing 24 populations of the species were investigated and scored on the basis of 25 character states by means of MVSP software. Principle coordinate analysis (PCO) utilizing the Gower coefficient on standardized data was conducted on the specimens to see their distribution as 3-dimensional plots. In the Flora of Turkey, S. euphratica, S. kronenburgii, and S. sericeo-tomentosa were evaluated as separate species. On the other hand, S. cerino-pruinosa and S. pseudeuphratica were regarded as synonyms of S. euphratica. As a result of the present study, S. cerino-pruinosa and S. pseudeuphratica are accepted as distinct species. Turkish endemic S. cerino-pruinosa and its closest relative Iranian endemic S. kermanshahensis are also discussed in terms of their morphological and taxonomical relationships. Literature surveys and herbarium studies indicated that S. pseudeuphratica has been rediscovered once again since it was first collected 117 years ago. A diagnostic key for the species studied is given and their diagnostic morphological characters are discussed. Moreover, their amended and expanded descriptions, distributions, phenology, ecology, and photographs are provided.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Journal of Botany

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.580
Atıf : 9.887
2023 Impact/Etki : 0.148
Turkish Journal of Botany