User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 2
 Views 5
PLATON’DAN HEGEL’E AKIL ve “KADINLIK”: “KADINLIK”TAN KURTULUŞ OLARAK FEMİNİST TEORİ
2021
Journal:  
Uluslararası İşletme, Ekonomi ve Yönetim Perspektifleri Dergisi
Author:  
Abstract:

Kadın-erkek ayırımı tarihsel bir olgudur ve bu olgu Yunan uygarlığı döneminden itibaren düşünürlerin ilgi alanı olmuştur. “Erkeklik” akıl üzerinden kurulmuş; akıl sahibi olan, aklı kullanma yetisine sahip olan “erkeklik”in karşısında akıldan yoksun olan “kadınlık” yer almıştır. Kadın toplumsal yaşamın dışında, ikincil bir cins olarak değerlendirilmiştir. Yunan uygarlığının ünlü düşünürü Platon, kadın-erkek eşitliğini dile getiren ilk düşünür olmasına rağmen ruh ve beden ikiliği bağlamında erkeği ruhla yani akılla, kadını da bedenle yani duygularla özdeşleştirerek kadını ikincilleştirmiştir. Kadının bu ikincil konumu dünya sistemi ve siyasal düşünce sistemi açısından bir kırılma noktası olarak kabul edilen Aydınlanma döneminde de değişmemiştir. Bacon, Descartes, Roousseau, Kant ve Hegel gibi birçok aydınlanmacı düşünür, genel düşünce sistemlerinde eşitlik kavramına ve eşitlik ilkesine bağlı olarak oluşturulacak siyasal, toplumsal yaşam ideallerine yer vermiş olmalarına rağmen cinsler arası ilişkiler söz konusu olduğunda yaklaşımları farklılaşmıştır. Rousseau, “kadınlık” ve “erkeklik” olgusunu akıl-doğa birlikteliği ile açıklamaktadır. Akıl erkeği, doğa ise kadını simgeler; doğa kadını simgelediği gibi düzensizliği de simgelemektedir. Doğayı düzenleyecek olan da erkek aklıdır. Ancak, Aydınlanma dönemi kendi içinde bir ikilik de barındırmaktadır. Kadın-erkek ayırımını destekleyen düşünürlerin varlığına rağmen, gene bu düşünürlerin eşitlikçi söylemlerinin etkisiyle gelişen düşünsel ortamda kadınların, toplumsal, ekonomik ve siyasal alan gibi birçok alanda var olmaları gerektiğini savunan feminist teori de gelişmiştir. Bu çalışma tarihsel bağlamda, akıl üzerinden kadın-erkek ayırımının ve bu ayırımın reddi olarak feminist teorinin temellendiriliş biçimini kaynak taraması yöntemi kullanarak açıklamayı amaçlamaktadır.

 

Keywords:

From Plato to Hegel and "Feminism": The Feminist Theory of Being Rescue From "Feminism"
2021
Author:  
Abstract:

The female-man distinction is a historic phenomenon, and this phenomenon has become the area of interest of the thinkers since the Greek civilization. The “male” was founded by the mind; the “male” was founded by the “male” who was intelligent, the “male” who was capable of using the mind. The woman is regarded as a secondary sex outside of social life. Plato, the famous thinker of the Greek civilization, was the first thinker to express the equality between men and women, but in the context of the spirit and body, he seconded the woman by identifying the man with the spirit, that is, with the mind, and the woman with the body, that is, with the emotions. This secondary position of the woman has not changed during the Lightning period, which was considered a breakthrough point in terms of the world system and the political thinking system. Many illuminating thinkers, such as Bacon, Descartes, Roousseau, Kant, and Hegel, despite their inclusion in the general thinking systems of the political, social life ideals to be created based on the concept of equality and the principle of equality, their approaches have been different when it comes to gender relations. Rousseau explains the phenomenon of "womanhood" and "manhood" with the unity of mind and nature. The wise man, the nature, symbolizes the woman; the nature, as it symbolizes the woman, also symbolizes the irregularity. The man is the man who is the man who is the man. But the lighting period also has a two-part in itself. Despite the existence of thinkers who support women and men’s differentiation, the feminist theory has also evolved that women should exist in many areas, such as social, economic and political, in a thought environment that develops under the influence of equal speeches of these thinkers. This study, in the historical context, aims to explain the form of fundamentalization of the feminist theory as a rejection of the distinction between women and men through the mind, using the source scan method.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles








Uluslararası İşletme, Ekonomi ve Yönetim Perspektifleri Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 196
Cite : 247
2023 Impact : 0.13
Uluslararası İşletme, Ekonomi ve Yönetim Perspektifleri Dergisi