Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 39
 İndirme 7
“ANADOLU” VE “BEN ANADOLUYUM” ŞİİRLERİNİN VARLIKBİLİM AÇISINDAN / ONTOLOJİK AÇIDAN KARŞILAŞTIRILMASI
2021
Dergi:  
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yazarların birbirlerinden etkilenmeleri doğal olduğu kadar üzerinde durulmaya değecek derecede ilginçtir ve bu ilişkiler karşılaştırmalı edebiyat ile metinlerarasılık kuramının en önemli çalışma alanıdır. Bu çalışmada Milli Edebiyat’ın erken ve ilk sesi, müjdecisi olan Mehmet Emin Yurdakul’un Anadolu adlı şiiri ile Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri’nin Hisarcılar topluluğuna mensup şairi Yavuz Bülent Bakiler’in Ben Anadoluyum adlı şiirleri, metinlerarasılık kuramına göre tespit edilmiş, ontolojik açıdan çözümlenmiş, karşılaştırmalı edebiyat kuramına göre de karşılaştırılmıştır. Makalemizde karşılaştırmalı edebiyatın kısa tarihi verildikten ve ontolojik yönteme göre edebi eserdeki varlık tabakaları özetlendikten sonra edebi eserde varlık tabakaları olarak iç içe geçmiş olan ses tabakaları, anlam tabakaları, farklı şematik görüş tabakaları, alınyazısı tabakaları ayrıştırılmış, parça-bütün ilişkileri bağlamında değerlendirmeler yapılmıştır. Anadolu sözcüğünden başlayarak ortak sözcüklere dayanan şiirler ses tabakaları açısından genel anlamda benzerlik taşırken diğer tabakalar olan anlam, farklı şematik görüş ve alınyazısı tabakalarında giderek ortadan kalkmıştır. Sonuç başlığında ise şiirlerin yazıldığı farklı tarihler arasındaki sosyal ve politik koşullar göz ardı edilmeksizin iki şiir arasındaki benzerliklerin sınırları saptanmış; iki şiirde anlatılan Anadolu gerçeklerinin örtüştüğü, özelde Anadolu / Türk insanın, köylüsünün genelde insanlığın makûs kaderinin değişmediği, Anadolu tasvir edilirken ortak motifler, benzer dil ve üslup kullanıldığı saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 585
Atıf : 702
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi