Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 10
 İndirme 7
KÜRESELLEŞME, FİNANSAL GELİŞME VE KARBON EMİSYONLARI İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÜZERİNE ASİMETRİK KANITLAR
2022
Dergi:  
SAKARYA İKTİSAT DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Çalışma ekonomik küreselleşme ve finansal gelişmenin, Türkiye’de karbon emisyonlarındaki asimetrik etkisini araştırmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada “Doğrusal Olmayan Gecikmesi Dağıtılmış Otorogresif Model (NARDL)” yaklaşımı kullanılmıştır. Çalışma bulguları, küreselleşmenin hem uzun hem de kısa dönemde karbon emisyonlarının artmasında etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Aynı zamanda finansal gelişmede yaşanan pozitif şokların çevresel bozulmayı önleyici, negatif şokların ise karbon emisyonlarında artışa ve çevresel bozulmaya yol açtığını ortaya çıkarmıştır. Yenilenemez yani fosile dayalı enerji kullanımı ise, karbon emisyonlarını arttırmakta ve hava kalitesinin iyileşmesini engelleyen faktörlerin başında gelmektedir. Öte yandan ekonomik büyümenin karbon emisyonları üzerinde önemli bir etkisinin olmadığı ortaya çıkmıştır. Asimetri açısından Wald test sonuçlarına baktığımızda ise; finansal gelişme için kısa dönem, küreselleşme için uzun dönem asimetrik bulgular tespit edilmektedir. Ekonomik büyümenin ise hem uzun hem de kısa dönemde asimetrik bulguları ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Of Globalization, Financial Development and Carbon Emissions: Asymmetric Evidence On Turkey
2022
Yazar:  
Özet:

The study examines the asymmetric effect of economic globalization and financial development on carbon emissions in Turkey. For this purpose, NARDL approach utilizes in this study. The findings of the study reveal that globalization is effective in increasing carbon emissions in both the long and short term. At the same time, positive shocks in financial development prevent environmental degradation, while negative shocks cause an increase in carbon emissions and environmental degradation. The usage of non-renewable energy, that is, fossil-based energy, increases carbon emissions and is one of the factors that prevent the improvement of air quality. On the other hand, economic growth does not have a significant effect on carbon emissions. Wald test results; financial development has short-term asymmetries and globalization has also long-term asymmetries. Economic growth shows asymmetric findings in the both long and short run.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








SAKARYA İKTİSAT DERGİSİ

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 287
Atıf : 1.036
SAKARYA İKTİSAT DERGİSİ