Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 6
Renal transplant hastalarında idrar sodyum atılımının metabolik sendrom, hipertansiyon ve greft fonksiyonu ile ilişkisinin değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Turkish Journal of Clinics and Laboratory
Yazar:  
Özet:

Amaç: Renal transplant (RT) hastalarında idrar sodyum atılımı ile metabolik sendrom, hipertansiyon, greft fonksiyonu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Materyal-Metod: Nakil polikliniğinde düzenli takip edilen 152 RT alıcısı çalışmaya alındı. Hastaların demografik özellikleri, ofis kan basıncı değerleri, boy, kilo, vücut kitle indeksi, bel ve kalça ölçümleri, immunsüpresif ilaçlar, diğer ilaçlar ve biyokimyasal parametreleri kaydedildi. Tüm RT alıcılarında ilk sabah idrarında spot üriner sodyum ve spot üriner protein atılımları ölçüldü. Hastalar spot üriner sodyumdaki medyan değeri 57'ye göre düşük sodyum atılımı (≤57) ve yüksek sodyum atılımı (≥58) olarak gruplandırıldı. Bulgular: Düşük sodyum grubunda; kadınlarda kreatinin değerleri anlamlı derecede düşük (p<0,001) ve eGFR yüksek saptandı (p=0,03). Yüksek sodyum grubunda; BUN ve kreatinin düzeyleri cinsiyete göre karşılaştırıldığında erkeklerde anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p=0,04 ve p=0,02). EF ölçümü erkeklerde kadınlardan anlamlı derecede düşüktür (p=0,008). Metabolik sendromu olan ve olmayan hastaların spot idrar sodyum atılımları karşılaştırıldığında her iki grupta spot idrar sodyum atılım değerleri arasında fark saptanmadı (p=0,99). Sonuç: Spot idrar sodyum atılımı, RT hastalarında sodyum alımını değerlendirmek için kullanılabilecek ucuz ve nispeten etkili bir tarama yöntemi olarak görülebilir. Özellikle erkek cinsiyet, böbrek fonksiyon bozukluğu ve yüksek tansiyonu olan RT alıcılarında daha değerli bir takip yöntemi olarak kabul edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of The Relationship Of Urinary Sodium Excretion With Metabolic Syndrome, Hypertension, and Graft Function In Renal Transplant Patients
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: To evaluate the relationship between high sodium intake determined by spot urinary sodium excretion with metabolic syndrome, hypertension, and graft function in renal transplant (RT) recipients. Materials and methods: 152 RT recipients were enrolled. The demographic characteristics, office blood pressure (BP) values, height, weight, body mass index, waist and hip measurements, immunesuppressive drugs, other medications and biochemical parameters of the patients were recorded. Spot urinary sodium and spot urinary protein excretions were measured in the first morning urine in all the RT recipients. The patients were grouped as low sodium excretion (≤57) and high sodium excretion (≥58) based on the median value of 57 in spot urinary sodium. Results: In the low sodium group; creatinine values were found to be significantly lower (p<0.001) and eGFR was high in female patients (p=0.03). The mean protein in spot urine was found to be lower in women (p=0.03). In the high sodium group; BUN and creatinine levels were significantly higher in male patients than in female patients (p=0.04 and p=0.02, respectively). Ejection fraction was found to be significantly lower in male patients than in female patients (p=0.008). Spot urinary sodium excretion of patients with and without metabolic syndrome were compared and no difference was found between spot urinary sodium excretion values in both groups (p=0.99). Conclusion: Spot urinary sodium excretion can be seen as an inexpensive and relatively effective screening method that can be used to evaluate sodium intake in RT patients. It can be considered as a more valuable follow-up method especially in RT recipients with male gender, kidney dysfunction and high BP.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Turkish Journal of Clinics and Laboratory

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 620
Atıf : 334
2023 Impact/Etki : 0.019
Turkish Journal of Clinics and Laboratory