Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 6
 İndirme 2
OECD Ülkeleri Sağlık Sistemi Göstergelerine Çok Boyutlu Bir Yaklaşım
2021
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye, 2003 yılında uygulanmaya başlayan sağlıkta dönüşüm programı ile birlikte sağlık alanında reform niteliği taşıyan köklü bir değişim sürecine girmiştir. Bu çalışmanın amacı, OECD ülkelerinin sağlık göstergelerine göre sınıflandırılması ve Türkiye’nin sağlık sistemi açısından benzerlik gösterdiği OECD ülkelerinin belirlenmesidir. Çalışmada, sağlık göstergeleri açısından OECD ülkelerinin benzer ve farklı yönlerinin tespit edilmesinde çok değişkenli istatistiksel analiz yöntemlerinden çok boyutlu ölçekleme ve kümeleme analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında 33 OECD üyesi ülkeye ait 17 sağlık göstergesine ait veri, 2002 ve 2015 yılları için ayrı ayrı çözümlenmiştir. Ülkelerin kümelenmesinde ve kümelerin farklılaşmasında etkili olan değişkenler belirlenmiştir. Çok boyutlu ölçekleme analizi sonuçlarına göre, Türkiye 2002 yılında Meksika, Macaristan, Letonya, Polonya, Slovak Cumhuriyeti ile 2015 yılında ise Meksika, Estonya, Kore, Letonya, Polonya ile sağlık göstergeleri açısından benzerdir. Araştırma bulguları, Türkiye’de sağlık reformları sürecinde sağlık göstergelerinin iyileştirilmesi adına önemli adımların atıldığını göstermektedir. Ancak, tüm bu gelişmelere rağmen Türkiye, sağlık reformu öncesi dönemi ifade eden 2002 yılı ve reform sonrası dönemi ifade eden 2015 yılında Meksika, Letonya ve Polonya’nın da içinde olduğu gelişmekte olan ülke grubundan oluşan kümede yer almıştır.

Anahtar Kelimeler:

A multi-dimensional approach to OECD countries’ health system indicators
2021
Yazar:  
Özet:

Turkey, along with the health transformation program that began to be implemented in 2003, has entered a radical change process that has a character of reform in the health sector. The aim of this study is to classify OECD countries according to health indicators and to identify the OECD countries where Turkey is similar in terms of health system. The study used multi-dimensional measurement and aggregation analyses from many varied statistical analysis methods to identify the similar and different aspects of OECD countries in terms of health indicators. The data of the 17 health indicators of 33 OECD member countries were analyzed separately for the years 2002 and 2015. The variables that influence the accumulation of countries and the differentiation of groups have been determined. According to the results of the multi-dimensional scale analysis, Turkey in 2002 with Mexico, Hungary, Latvia, Poland, the Slovak Republic and in 2015 with Mexico, Estonia, Korea, Latvia, Poland in terms of health indicators. Research findings show that significant steps have been taken to improve health indicators in the process of health reforms in Turkey. However, despite all these developments, Turkey has been included in the group of developing countries, including Mexico, Latvia and Poland, which represents the pre-health reform period in 2002 and the post-reform period in 2015.

Anahtar Kelimeler:

2021
Yazar:  
Özet:

Turkey has entered into a radical change process that has the quality of reform in the health field with the health transformation program, which started to be implemented in 2003. The aim of this study is to classify OECD countries according to health system indicators and to identify OECD countries with which Turkey is similar in terms of health system. In this study, multivariate statistical analysis methods, multidimensional scaling and clustering analyzes were used to determine similar and different aspects of OECD countries in terms of health system indicators. Within the scope of the research, the data of 17 health system indicators belonging to 33 OECD member countries were analyzed separately for the years 2002 and 2015. The variables that are effective in the clustering of countries and the differentiation of clusters have been determined. According to the results of multidimensional scaling analysis, Turkey is similar to Mexico, Hungary, Latvia, Poland, Slovak Republic in 2002 and Mexico, Estonia, Korea, Latvia, Poland in 2015 in terms of health system indicators. Research findings show that important steps have been taken to improve health indicators in the health reform process in Turkey. However, despite all these developments, Turkey was included in the cluster consisting of the developing country group including Mexico, Latvia and Poland in 2002, which refers to the pre-health reform period, and 2015, which refers to the post-reform period.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 809
Atıf : 2.441
2023 Impact/Etki : 0.271
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi