Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 45
 Görüntüleme 9
Araç Rotalama Problemleri ve Çözüm Yöntemleri
2009
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu Araç Rotalama Problemi (ARP), bir veya birkaç depodan, belirli müşterilere ürün dağıtımı veya toplanması olarak tanımlanır. Bu problem, araç kapasiteleri ve müşterilerde ortaya çıkan servis süresi kısıtlarını dikkate alarak dağıtım yapan, belirli bir kapasiteye sahip araçların etkin olarak kullanılmasına yoğunlaşır. ARP, literatürdeki en ilginç ve iddialı problemlerden biridir. İlginçtir çünkü çok kolay tanımlanmasına karşın çözümü zordur ve iddialıdır çünkü bir çok yaklaşım denenmesine karşın hala gerçek hayatta karşılaşılan bütün araç rotalama problemlerinde optimal çözüme ulaşılamamıştır. ARP, gerçek hayatta kullanılan sistemler için modellenmede kullanılan önemli bir dağıtım problemidir. Bazı gerçek hayat uygulamaları ise okul servisleri, yakıt, gazete ve posta dağıtımı, perakende ürün dağıtımı, çöp toplanması gibi uygulamalardır. ARP’nin sadece matematiksel öneme sahip olmayan ayrıca çoğu gerçek hayatta karşılaşılan problemler olan pek çok çeşidi vardır. Bu da araştırmacıları kullanışlı zaman aralığında ekonomik sonuçlar ortaya konabilen algoritmalar tasarlamaya teşvik etmiştir. Bu çalışmada araç rotalama problemi için kesin ve sezgisel yöntemler açıklanmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

Vehicle Routing Problems and Solution Methods
2009
Yazar:  
Özet:

In The Vehicle Routing Problem (VRP) can be described as the delivery or collection of goods from one or several depots to a set of customers. The problem is typically focused on the efficient use of a fleet of capacitated vehicles that must make a number of stops to serve a set of customers so as to minimize cost, subject to vehicle capacity constraint and service time restrictions imposed at the customer locations. VRP has been one of the most interesting and challenging problem in the literature, interesting in the sense that it is easy to describe yet difficult to solve and challenging considering that many approaches have been tried yet not even one exact approach which can solve all real-life VRP to optimality. VRP is an important distribution management problem that can be used to model many real-life systems. Some specific applications include school bus distribution, delivery of fuel, mail and newspapers, retail distribution, waste collection. The VRP has many variants which are not only of mathematical importance; most of them find application in reallife. This encourages researchers to design an algorithm which can produce an economically viable answer in a practical time frame. In this study exact and heuristic models for VRP are explained.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 281
Atıf : 1.977
2023 Impact/Etki : 0.321
Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi