Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 8
DEVELİLİ ÂŞIK SEYRANİ’NİN “ESKİ LİBAS” ADLI ŞİİRİNDE YAPISÖKÜMÜ DENEMESİ
2023
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, halk şiirini incelemenin daha derin ve farklı yollarını açabileceği düşüncesiyle XIX. yüzyılda yaşadığı bilinen Develili Âşık Seyrani’nin “Eski Libas” adlı şiiri, Jacques Derrida’nın edebiyat, felsefe ve şiir üzerine görüşlerinden hareketle konu edilir. Çalışmada, Derrida’nın metinlerin yapısöküm prosedürüne göre okunmasını öngören görüşlerinden yola çıkılır. Her ne kadar Derrida, yapısökümün tanımlanması konusunda isteksiz olsa da yapısöküm, farklı anlama ve yorumlama olanakları tanıyan bir okuma pratiği olarak algılanır. Bu çalışmada uygulanan yapısöküm, “differance” (fark/ayrım, erteleme/öteleme), “presence” (bulunuş), “trace” (iz), “kararverilemezlik” ve “yokluk” kavramları etrafında yürütülür. Geleneksel Türk kültürünün bir şubesi olan âşık edebiyatı kapsamında bir şiirin yapısöküm yöntemiyle irdelenmesi yoluyla halk şiirinin farklı okumalarla sunacağı yeni açılımlara dikkat çekmek amaçlanır. Ayrıca bu çalışma, geleneksel metinleri yeniden dolaşıma sokarak yerel dinamikleri, “üzerine düşünmeye değer” bulmaya davet etmektedir. Ancak bu çalışmanın amacı, Seyrani gibi halk felsefesinden beslenen şairleri, post modern teorisyenlere dönüştürmek değil yapısöküm vasıtasıyla, halk şiirini/sanatını yeni perspektiflerle keşfetmeye açmaktır. “Eski Libas” şiirinde yapı sökülerek kelimeler yeniden anlamlandırılmış (kavramsallaştırılmış), şairin niyetinin metinle uyuşmayan tarafları fark edilmiş, “kararverilemezlik” ve “yokluk” kavramlarının izleri sürülmüştür. Aynı zamanda yapısöküm yöntemi, şiirde anlamın derinliği, çok katmanlılığı ve kelimelerin bağlam dolayımında sunduğu sınırsız seçenekleri görebilmeye imkân tanıyacak bir okuma pratiği sağlamıştır.

Anahtar Kelimeler:

The “Old Libanese” Test of the State’s Antiquity
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, XIX with the idea that the study of popular poetry could open deeper and different ways. The poem "Old Libas" of Develili Aşk Seyrani, known to be living in the century, is handled by his views on literature, philosophy and poetry by Jacques Derrida. The study is based on Derrida's views that predict the reading of texts according to the structural procedure. Although Derrida is unwilling to define my structure, it is perceived as a reading practice that recognizes different possibilities of understanding and interpretation. The structure applied in this study is carried out around the concepts of "differance" (consciousness, delay, delay), "presence", "trace", "incapacity" and "absence". It is intended to attract attention to the new openings that the popular poetry will offer with different readings through a poetry in love literature, which is a branch of traditional Turkish culture. Also, this study invites to find local dynamics, "value to think about" by re-circulating traditional texts. But the purpose of this study is to turn the poets that feed on the popular philosophy like Seyrani, not to post-modern theorists, through structures, to discover the popular poetry/art with new perspectives. In the "Old Libas" poem, the structure is dissolved and the words are re-interpreted (cavramalized), the sides of the poet's intention are not consistent with the text, the traces of the concepts of "inconsistency" and "absence" are traced. At the same time, the method of structuring also provided a reading practice that allows you to see the depth of meaning, the multi-layerness and the unlimited options that words offer in the context.

Anahtar Kelimeler:

2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 634
Atıf : 1.519
2023 Impact/Etki : 0.169
Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi