Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 2
Kayısı (Prunus armeniaca L.) Çeşitlerinin Ssr Belirteçleriyle Moleküler Karakterizasyonu
2021
Dergi:  
Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kayısı, Rosacea familyasında yer almakta olup, Prunus armeniaca L. olarak isimlendirilmektedir. Türkiye dahil birçok ülkede ve farklı iklim koşullarında yaygın olarak yetiştirilen bir meyvedir. Bu çalışmada, Mersin Mut Topluca Köyü çiftçi bahçelerinden temin edilen 7 farklı kayısı çeşidinde SSR belirteç tekniği kullanılarak kayısı çeşitleri arasındaki farklılıklar araştırılmıştır. SSR belirteçleri ile yapılan analizler sonucunda kayısı çeşitleri NTSYS-pc programı kullanılarak UPGMA yöntemi ile gruplandırılmıştır. Analiz sonucunda kayısı çeşitleri arasında iki ana grup ortaya çıkmıştır ve bu iki grubun benzerlik katsayıları 0,677-0,938 arasında değişim göstermiştir. İlk ana grup kendi içinde alt gruplardan meydana gelmiştir. Birinci alt grupta Iğdır Şalağı, Septik ve Şekerpare, ikinci alt grupta ise İtalyan Tokalı ve Çağataybey yer almıştır. İkinci ana grup 2 alt gruba ayrılmıştır. İlk alt grupta Al, ikinci alt grupta, Bebeko yer almıştır. Iğdır şalağı ve Septik çeşitleri birbirinden ayırt edebilecek polimorfizmler üretilememiş ve bu nedenle iki çeşit bir arada gruplanmıştır. Iğdır şalağı, Septik ve Şekerpare; İtalyan tokalı ve Çağataybey; Al ve Bebeko arasında yakın korelasyon olduğu gözlemlenmiştir. En düşük benzerlik değeri Al ile İtalyan tokalı arasında 0,677 olarak tespit edilmiştir. En yüksek benzerlik katsayısı değeri (0,9389) Septik ve Iğdır Şalağı çeşitleri arasında belirlenmiştir. Türkiye’de yetiştirilen kayısı çeşitlerine ait olan SSR bulguları, ülkede yapılan ıslah çalışmaları için ebeveyn seçiminde önemli bir basamak oluşturabilir. Ayrıca, kayısı çeşitlerinin yayılım alanlarının belirlenmesi, genetik koleksiyonların karşılaştırılması, kayısı çeşitlerinin karakterizasyonu için kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Molecular Characterization of Ssr Indicators of Species (Prunus armeniaca L.)
2021
Yazar:  
Özet:

It belongs to the Rosacea family and is named Prunus in Armenian L. It is a fruit that is widely grown in many countries including Turkey and in different climate conditions. In this study, the varieties between the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties of the varieties. As a result of the analysis with the SSR indicators, the shifting varieties were grouped using the NTSYS-pc program with the UPGMA method. As a result of the analysis, two main groups appeared between the varieties of the curve, and the similarity rates of these two groups varied between 0.677-0.938 . The first major group formed itself from the sub-groups. In the first subgroup, Iğdır Şalağı, Septik and Sugarpare, and in the second subgroup, Italian Tokalı and Çağataybey were included. The second main group is divided into 2 subgroups. In the first subgroup, Al, in the second subgroup, Bebeko was in place. Polymorphisms that can distinguish the shell and septic varieties are not produced and therefore the two varieties are grouped together. It has been observed that there is a close correlation between Al and Bebeko, Septic and Sugarpare; Italian tokal and Çağataybey. The lowest similarity value was found between the Al and the Italian score of 0.677. The highest similarity ratio value (0,9389) is determined between the sepsetic and Iğdır Shell varieties. The findings of the SSR, which belong to the varieties of crops raised in Turkey, can make an important stage in the choice of parents for the healing work done in the country. Also, it can be used for the determination of spread areas, comparison of genetic collections, and characterization of the varieties of the shell.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 5.684
Atıf : 23.810
2023 Impact/Etki : 0.226
Ziraat Fakültesi Dergisi