Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 19
 İndirme 3
ADÖLESANLARDA KRONOTİPE GÖRE ÖĞÜN ZAMANI VE BESİN TERCİHLERİNİN İNCELENMESİ
2023
Dergi:  
Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Sirkadiyen ritime göre bireylerin günlük zaman tercihlerinde farklılık görülmektedir. Günlük zaman tercihlerini yansıtan kronotip beslenme ile ilişkilidir. Sabahçıl tipte fazla kilolu-obez olma durumu ve metabolik risk daha yüksek iken, abdominal obezite akşamcıl tipte daha yüksektir (p>0,05). Akşamcıl tiplerin iki ana öğün tüketme oranı ara tiplere göre ara tiplerin ise üç ana öğün tüketme oranı akşamcıllara göre farklıdır (p<0.05). Amaç: Bu araştırmada 10-14 yaş arasındaki adölesanların beslenme alışkanlıklarının ve öğün zamanının kronotipe göre incelenmesi amaçlanmıştır. Metod: Veriler sosyodemografik özellikler, bazı antropometrik ölçümler (vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi ölçümleri), beslenme alışkanlıkları, Çoçukluk Dönemi Kronotip Anketi, besin tüketim sıklığı anketi ve 24 saatlik hatırlatma yöntemi ile besin tüketim kaydından oluşan anket formu ile alınmıştır. Bulgular: Akşamcıl tiplerin sabah öğün saati sabahçıllara göre daha geçtir (p<0.05). Bu çalışmada adölesanların kronotipe göre besin grupları tüketim porsiyonları ve enerji, besin ögesi alımları farklı değildir (p>0.05). Sonuç: Adölesanlarda beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesinde kronotipin önemli bir faktör olabileceğini vurgulamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of Meal Time and Food Preferences According To Chronotype In Adolescents
2023
Yazar:  
Özet:

Background: According to the circadian rhythm, there are differences in the daily time preferences of individuals. The chronotype reflecting daily time preferences is associated with nutrition. While overweight-obese status and metabolic risk are higher in the morning-type, abdominal obesity is higher in the evening-type (p>0.05). The rate of consumption of two main meals of the evening types compared to the intermediate types; the rate of consuming three main meals of intermediate types is different from those of evening meals (p<0.05). Aim: In this study, it was aimed to examine the eating habits and meal times of adolescents between the ages of 10-14 according to chronotype. Method: The data were obtained with a questionnaire consisting of sociodemographic characteristics, some anthropometric measurements (body weight, height, waist circumference measurements), nutritional habits, Childhood Chronotype Questionnaire, food frequency questionnaire, 24-hour dietary recall. Results: The morning meal time of the evening types is later than the morning ones (p<0.05). In this study, food groups consumption portions and energy and nutrient intakes of adolescents according to chronotype were not different (p>0.05). Conclusion: It emphasizes that chronotype may be an important factor in the evaluation of nutritional habits in adolescents.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 214
Atıf : 852
2023 Impact/Etki : 0.029
Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi