Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 9
Komplike vajinal doğum ve sezeryan sonrası maternal sonuçların karşılaştırılması
2014
Dergi:  
Perinatoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Bu çalışmanın amacı normal vajinal doğum ve sezaryen sonrası ilk 24 saat içinde gelişen maternal komplikasyonların genel özelliklerini, laboratuvar verilerini karşılaştırmaktır. Bu şekilde, biz bu hastalarda doğum sonrası maternal komplikasyonların sonuçlarını tespit etmeyi amaçladık. Yöntem Vajinal doğum ve sezaryen sonrası ilk 24 saat içinde bizim üçüncü basamak sağlık merkezine çeşitli komplikasyonların varlığı nedeniyle çevre hastanelerden sevkedilen hastaların verileri 2009 dan 2013’ e geriye dönük olarak tarandı, Klinik ve demografik özellikler,fizik muayene, laboratuvar parametreleri (tam kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, elektrolit düzeyleri ve pıhtılaşma parametreleri), sezaryen endikasyonları, mortalite ve morbidite oranları, kan transfüzyonu ihtiyacı, annedeki sistemik hastalıklar, hastanemizde ve sevk edildiği hastanede yapılan cerrahi ve tıbbi tedaviler kaydedildi. Bulgular 330 hasta bu çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların 45 ‘ i postpartum (vajinal doğum) grubu oluşturmakta, 285 ‘ i postoperatif ( sezeryan) oluşturmaktadır. Gravida, parite, yaş, vital bulgular, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, hemoglobin düzeyleri, beyaz kan hücresi sayımı ve canlı doğum sonuçları açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Buna ek olarak, maternal morbidite ve mortalite oranlarında iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. İki grubun hemoglobin ve INR değerlerinde hastanemizde anlamlı farklılık olmamasına rağmen doğum sonrası taze kan transfüzyonu postoperatif grupta anlamlı olarak daha yüksekti (p: 0.003) (Tablo 1). Postoperatif grupta, histerektomi 18 hastada (% 6.3) uygulandı ve hipogastrik arter ligasyonu 16 hastada (% 5.6) uygulandı. Postpartum grubunda, 'histerektomi + hipogastrik arter ligasyonu "1 (% 2.2) hastada ve " hipogastrik arter ligasyonu " 4 hastada (% 8.8) uygulandı (p: 0.001) (Tablo 2). Relaparotomi postoperatif grupta anlamlı olarak daha yüksekti (p:0.007) (Şekil 1). Sonuç Sezaryen ve vajinal doğumun erken dönem komplikasyonları karşılaştırıldığında, grupların birbirlerine herhangi bir avantajı olmadan, benzer maternal morbidite ve mortalite oranları olduğu saptanmıştır. Bu düşünceyle, doğum şekli sezaryen endikasyonlarına ve hastaların genel sağlık durumuna göre seçilmelidir. Ancak, aynı zamanda bu çalışmada histerektomi ve relaparotomi gerekliliği postoperatif hastalarda istenmeyen bir durum olarak ortaya çıktığını belirtmek gerekir. Bu nedenle, maternal ve neonatal morbidite ve mortalite oranları üzerine doğum şeklinin kısa vadeli ve uzun vadeli etkilerini belirlemek için büyük çalışmalar gereklidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Perinatoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 25
Atıf : 1
Perinatoloji Dergisi