Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 6
Bir Osmanlı Maarif Nazırının Portresi: Emrullah Efendi
2022
Dergi:  
Tarih Kritik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Eser İçindekiler, Kısaltmalar, üç bölüm, Sonuç, Kaynakça ve Dizin kısımlarından oluşmaktadır. Kitabın kapağında, esere konu olan Maarif Nazırı Emrullah Efendi’nin bir tasvirine yer verilmiştir. Eserin yazarı E. Vildan Türkan, hâlihazırda İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde maarif tarihi alanında doktora çalışmalarına devam etmektedir. Kitabın giriş bölümünde, Emrullah Efendi’nin Maarif Nazırı olarak göreve atandığı döneme ait yazarın kısa bir tahlili bizi karşılamaktadır. Bu dönemde ülkenin içinde bulunduğu siyasi iklim sonucunda II. Meşrutiyet’in ilanı, Osmanlı’da bir soluklanma dönemi olarak tüm kitlelerce benimsenmiştir. Ancak bu dönemin fazla uzun sürmediği yazar tarafından da ifade edilmiştir. Hem mevcut iktidarın beklenen fikrî kazanımları halka aşılayamadığı düşüncesi hem de çokça beklenen hürriyetçi bir rejimin adımlarının görülmemesi, II. Meşrutiyet’in bir hayal kırıklığı olarak nitelendirilmesine yol açmıştır. Ardından harici meselelerin ülkenin çokça başını ağrıttığı bir dönemin başladığı vurgulandıktan sonra, ülkenin siyasi meselelerinin eğitim alanındaki yansımalarının tarihi bağlamda yol gösterici olabileceği düşüncesiyle yazar, dönemin eğitim politikalarına değinmiştir. Nitekim “meşrutiyet, mekteplilerin bir eseridir” düşüncesinin, halkın ve yönetim kesiminin zihninde, hürriyet ideallerinin yaşamasına imkân verdiği yazar tarafından değinilen başlıca husus olmuştur. Bu bağlamda yazar, “Meşrutiyet dönemi iktidarları tarafından II. Abdülhamid döneminde başlayan eğitimi tabana yayma düşüncesi geliştirilmiş ve okul, öğretmen sayılarının arttırılması ile maarif politikalarına gösterilen özen artmıştır” cümlesiyle ilk eğitimci Maarif Nazırı olan Emrullah Efendi’nin bu makama getirilmesinin kamuoyu tarafından da isabetli bir karar olarak görüldüğünü ifade etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Özet:

Eser; İçindekiler, Kısaltmalar, üç bölüm, Sonuç, Kaynakça ve Dizin kısımlarından oluşmaktadır. Kitabın kapağında, esere konu olan Maarif Nazırı Emrullah Efendi’nin bir tasvirine yer verilmiştir. Eserin yazarı E. Vildan Türkan, hâlihazırda İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde maarif tarihi alanında doktora çalışmalarına devam etmektedir. Kitabın giriş bölümünde, Emrullah Efendi’nin Maarif Nazırı olarak göreve atandığı döneme ait yazarın kısa bir tahlili bizi karşılamaktadır. Bu dönemde ülkenin içinde bulunduğu siyasi iklim sonucunda II. Meşrutiyet’in ilanı, Osmanlı’da bir soluklanma dönemi olarak tüm kitlelerce benimsenmiştir. Ancak bu dönemin fazla uzun sürmediği yazar tarafından da ifade edilmiştir. Hem mevcut iktidarın beklenen fikrî kazanımları halka aşılayamadığı düşüncesi hem de çokça beklenen hürriyetçi bir rejimin adımlarının görülmemesi, II. Meşrutiyet’in bir hayal kırıklığı olarak nitelendirilmesine yol açmıştır. Ardından harici meselelerin ülkenin çokça başını ağrıttığı bir dönemin başladığı vurgulandıktan sonra, ülkenin siyasi meselelerinin eğitim alanındaki yansımalarının tarihi bağlamda yol gösterici olabileceği düşüncesiyle yazar, dönemin eğitim politikalarına değinmiştir. Nitekim “meşrutiyet, mekteplilerin bir eseridir” düşüncesinin, halkın ve yönetim kesiminin zihninde, hürriyet ideallerinin yaşamasına imkân verdiği yazar tarafından değinilen başlıca husus olmuştur. Bu bağlamda yazar, “Meşrutiyet dönemi iktidarları tarafından II. Abdülhamid döneminde başlayan eğitimi tabana yayma düşüncesi geliştirilmiş ve okul, öğretmen sayılarının arttırılması ile maarif politikalarına gösterilen özen artmıştır” cümlesiyle ilk eğitimci Maarif Nazırı olan Emrullah Efendi’nin bu makama getirilmesinin kamuoyu tarafından da isabetli bir karar olarak görüldüğünü ifade etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Tarih Kritik Dergisi

Dergi Türü :   other

Tarih Kritik Dergisi