Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Pandemi Servis ve Yoğun Bakımında Çalışan Sağlık Çalışanlarında COVİD-19 Fobisinin Psikososyal Etkisi
2024
Dergi:  
Genel Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada pandemi servisi ve yoğun bakım servisinde çalışan sağlık çalışanlarında COVID-19 (Coronavirus disease 2019, COVID-19) fobi düzeylerinin değerlendirilmesi ve psikososyal etkilenme düzeyleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya pandeminin ilk yılında pandemi servis ve yoğun bakımlarında çalışan 100 kişi alınmıştır. Tüm katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, COVID-19 Pandemisi Psikososyal Etkilenme Ölçeği (CPPEÖ) ve COVID-19 Fobi Ölçeği (CFÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların ortalama yaşı 32,5±7,4 ve %74’ü kadındır. Katılımcıların %29’u hekim, %52’si hemşire, %19’u yardımcı sağlık personelidir ve %66’sı servis, %29’u yoğun bakım, %5’i hem servis hem yoğun bakımda çalışmıştır. CFÖ puanı ile CPPEÖ toplam puanı arasında ve CFÖ puanı ile CPPEÖ alt ölçekleri olan ölüm kaygısı ve endişeli düşünceler boyutu puanları arasında çok güçlü yakın ilişkiler, işlevsellik ve bedensel belirtiler boyutu puanları arasında güçlü pozitif korelasyon saptanmıştır. CFÖ ve CPPEÖ puanı ile pandemi servis ve yoğun bakımlarında çalışma süresi arasında anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Pandemi servisinde çalışan sağlık çalışanlarında koronafobi artıkça psikososyal etkilenmelerinin de arttığı düşünülmüştür. Pandemide servis ve/veya yoğun bakımda çalışma süresinin azaltılması, kısa süreli rotasyonlarla yapılması, psikososyal etkilenme düzeyini azaltabileceği hatta sağlık çalışanı ruh sağlığı açısından koruyucu olabileceği düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Psychosocial Effect Of Covid-19 Phobia In Health Workers In The Pandemic Service and Intensive Care
2024
Yazar:  
Özet:

Objective: It was aimed to evaluate the phobia levels of COVID-19 (Coronavirus disease 2019) in medical staff working in the pandemic service and intensive care service and to examine its relationship with psychosocial impact levels. Material and Method: The study included 100 people working in the pandemic service and intensive care units in the first year of the pandemic. Sociodemographic Data Form, COVID-19 Pandemic Psychosocial Impact Scale (CPPIS) and COVID-19 Phobia Scale (CPS) were administered to all participants. Results: The mean age of the participants was 32.5±7.4 years and 74% of them were women. Of them 29% were doctors, 52% were nurses, 19% were allied health personnel and 66% worked in the service, 29% in the intensive care unit and 5% in both. There were very strong correlations between the CPS and the CPPIS total score, the death anxiety and anxious thoughts subscale scores. A strong positive correlation was found between the CPS and CPPIS subscales scores including close relationships, functionality and somatic symptoms. A significant positive correlation was found between CPS and CPPIS scores and the duration of working in the pandemic service and intensive care unit. Conclusion: It was thought that as choranophobia increased in medical staffs working in the pandemic service, their psychosocial effects also increased. It has been thought that reducing the working time in the service and/or intensive care unit during the pandemic, performing short-term rotations, may reduce the level of psychosocial impact and even be protective in terms of mental health of medical staff.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Genel Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 488
Atıf : 145
2023 Impact/Etki : 0.034
Genel Tıp Dergisi