Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 12
Çocuklarda Subklinik D Vitamini Eksikliğinin Akut Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Gelişimine Etkisi
2019
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

 Amaç: Dünya genelinde, akut alt solunum yolu enfeksiyonları çocukluk çağının en sık ölüm nedenlerinden biridir. D vitamini immünmodulatör bir moleküldür. Düşük serum D vitamini düzeyi, artmış akut alt solunum yolu enfeksiyon riski ile ilişkili olabilir. Çalışmada, hastanede yatan çocuklarda D vitamini eksikliği ile akut alt solunum yolu enfeksiyonu arasındaki ilişki değerlendirildi.  Gereç ve Yöntemler: Çalışma, Ocak 2016-Nisan 2017 tarihlerinde, 1-6 yaş arasındaki, 26 hasta ve 26 kontrol grubu olmak üzere toplam 52 çocuk üzerinde yapıldı. Dışlama kriterleri tekrarlayan akciğer enfeksiyonu, akciğer tüberkülozu, aspirasyon pnömonisi, kalp anomalisi, prematürite, nörolojik hastalık veya diğer kronik hastalıklar ve rikets idi. Kontrol grubu benzer yaş ve cinsiyetteki sağlıklı çocuklardan oluşturuldu. Hasta ve kontrol gruplarının ortalama serum 25(OH)D düzeyleri karşılaştırıldı.  Bulgular: Akut alt solunum yolu enfeksiyonu olan hastalarda kontrol grubuna göre ortalama 25(OH)D düzeyleri anlamlı derecede daha düşük idi (Sırasıyla 19.76±10 ng/ml ve 29.42±14 ng/ml p=0.009). 25(OH)D düzeyi, hasta grubunda %65 (n:17), kontrol grubunda ise %15 (n:4) oranında ≤20 ng/ml saptandı. İki hasta çocuk yoğun bakım ünitesinde izlendi ve D vitamin düzeyleri ≤20 ng/ml idi.  Sonuç: Subklinik D vitamin eksikliği çocuklarda akut alt solunum yolu enfeksiyonu gelişimi açısından önemli risk faktörüdür. Alt solunum yolu enfeksiyonu olgularında 25(OH)D vitamini düzeyleri bakılabilir. Serum 25(OH)D düzeyi ≤20 ng/ ml ise D vitamini desteği düşünülebilir. 

Anahtar Kelimeler:

The Effect of Sub-Clinical Vitamin D Deficiency in Children on the Development of Acute Sub-Dysphorus Infection
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: In the world, acute sub- respiratory infections are one of the causes of childhood death. Vitamin D is an immunomodulating molecule. Low serum vitamin D levels may be associated with an increased risk of acute sub- respiratory infection. The study assessed the relationship between vitamin D deficiency and acute sub- respiratory infection in children in the hospital.  Tools and Methods: The study, in January 2016-April 2017, was conducted on a total of 52 children, including 26 patients and 26 control groups, aged 1-6 years. The criteria for excretion were: recurring lung infection, lung tuberculosis, aspiration pneumonia, heart anomaly, prematurity, neurological disease or other chronic diseases and rhinitis. The control group was formed from healthy children of the same age and gender. The average serum level of patients and control groups was 25(OH)D.  Results: Patients with acute sub- respiratory infection had an average of 25(OH)D levels significantly lower than the control group (respectively 19.76±10 ng/ml and 29.42±14 ng/ml; p=0.009). The 25(OH)D level was determined by 65% (n:17) in the patient group and 15% (n:4) in the control group by ≤20 ng/ml. Two patients were monitored at the intensive child care unit and the vitamin D levels were ≤20 ng/ml.  Result: Subclinical vitamin D deficiency is an important risk factor for the development of acute sub- respiratory infection in children. In cases of infection of the lower respiratory tract, the levels of vitamin 25(OH)D can be considered. If the serum is 25(OH)D ≤20 ng/ml, vitamin D support can be considered.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 889
2023 Impact/Etki : 0.012
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi