Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 35
 İndirme 5
Akut Kolesistit Tanısında İnflamasyon Belirteçlerinden Nötrofillenfosit ve Trombosit-lenfosit Oranlarının C-reaktif protein Düzeyine Üstünlüğü Var mı?
2019
Dergi:  
Dicle Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Akut kolesistit acil servis ve genel cerrahi polikliniklerinde sık tanı alan hastalıklardandır. İnflamasyon derecesi hastalığın morbidite ve mortalitesi üzerine etkilidir. Bu çalışmada inflamasyon derecesini ölçmede nötrofil-lenfosit oranı, trombosit-lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmi düzeyini klasik inflamasyon belirteçleriyle karşılaştırmak ve hangi değerlerin daha anlamlı olduğunu değerlendirmek istedik. Yöntemler: Kliniğimizde Haziran 2012 ve Aralık 2017 tarihleri arasında yapılan kolesistektomi olguları retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya alınan olgular patoloji sonuçlarına göre akut kolesistit olan olgular grup 1, akut kolesistit olmayan olgular ise grup 2 olarak ayrıldı. Çalışmada gruplar arası yatış süreleri, C-Reaktif Protein (CRP), lökosit değerleri, nötrofil-lenfosit oranı (NLO), trombosit-lenfosit oranı (PLO), kırmızı kan hücre dağılımı (RDW) ve ortalama trombosit hacmi düzeyleri (MPV) karşılaştırıldı. Bulgular: Grup 1 deki olguların hastanede yatış süresi grup 2 ye göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde daha uzundu (p<0.001). Gruplar arası MPV ve RDW değerleri arasında anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla p=0.128, p=0,707). Grup 1’de NLO, PLO, lökosit ve CRP değerleri grup 2 ye göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı ( hepsi p<0.001). Sonuç: Çalışmamızda, akut kolesistit tanısında RDW ve MPV değerlerini, inflamasyon belirteci olarak anlamlı bulmadık. Akut kolesistitte, inflamasyon derecesini saptamada NLO ve PLO’ nın rutinde kullanılan tetkikler olan lökosit ve CRP değeri kadar anlamlı olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

In the diagnosis of acute cholecystitis, there is a superiority in the levels of C-reactive protein in the Nötrophylenfocytes and trombocytes-lenfocytes from inflammatory indicators?
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: Acute cholecystitis is one of the diseases that is frequently diagnosed in emergency services and general surgical clinics. The inflamation degree affects the morbidity and mortality of the disease. In this study, measuring inflammation levels, we wanted to compare the neutrophil-lenphocytes rate, the trombocytes-lenphocytes rate and the average trombocytes volume level with the classic inflammation indicators and to evaluate which values are more meaningful. Methods: Colesistectomic events in our clinic between June 2012 and December 2017 were examined retrospectively. The symptoms taken to study; the symptoms with acute cholecystitis, according to the pathological results, were divided into group 1, the symptoms with non-acute cholecystitis, and group 2. The study compared intergroup intervals, C-reactive protein (CRP), leukocyte values, neutrophil-lenfocyte ratio (NLO), thrombocyte-lenfocyte ratio (PLO), red blood cell distribution (RDW) and average thrombocyte volume levels (MPV). Results: The duration of hospitalization in Group 1 was statistically significantly longer than in Group 2 (p<0.001). There is no significant difference between the MPV and RDW values between the groups (relevantly; p=0.128, p=0.707). In Group 1, the NLO, PLO, leukocytes and CRP values were statistically significantly high compared to Group 2 (all; p<0.001). Result: In our study, in the diagnosis of acute cholecystitis, we found the RDW and MPV values not meaningful as inflammatory indicators. In acute cholecystitis, in determining the degree of inflammation; it can be said that the NLO and PLO are as meaningful as the value of leukocytes and CRP, which are the tests used in the routine.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Dicle Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.608
Atıf : 3.094
2023 Impact/Etki : 0.081
Dicle Tıp Dergisi