Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Farklı Sıcaklık ve Sürelerde Bekletilen Kasımpatı Polenlerinde Polen Kalitesinin Belirlenmesi
2023
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Polen kalitesi, tohum oluşumu üzerindeki etkilerinden dolayı ıslah programlarında en önemli faktörlerden biridir. Etkili bir ıslah programı için ıslahçılar, polenin canlılığını, çimlenme oranını ve polenlerin canlılığını koruma süresini mutlaka bilmelidir. Bu çalışma, farklı sıcaklık ve sürelerde bekletilen 'Chic' ve 'Barolo' sprey kasımpatı çeşitlerinin polen canlılığı ve çimlenme oranlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Her iki çeşide ait polenler, tam otomasyonlu bir ıslah serasında yetiştirilen bitkilerden elde edilmiştir. Polenler, +24°C’de ve +4°C’de 7 gün boyunca bekletilmiştir. 0. gün dahil olmak üzere 8 gün boyunca günlük olarak TTC yöntemi ile polen canlılıkları, modifiye ME3-m ortamı ile asılı damla yönteminde ise çimlenme oranları belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, 'Chic' çeşidinin 'Barolo' çeşidinden daha fazla canlı polene sahip olduğu saptanmıştır. Canlı polen ve çimlenme oranları, bekletme sürelerinin artmasıyla sürekli olarak azalma eğilimi göstermiştir. 7. günde çimlenme oranı 'Barolo' ve 'Chic' çeşitlerinde sırasıyla %93.44 ve %71.64 oranında azalmıştır. Ancak +4°C’de tutulan polenin canlılığını koruma kapasitesi her iki çeşitte de daha iyi bulunmuştur. Çalışmada, polenlerin öncelikle taze olarak uygulanması, gerektiğinde +4°C’de saklanarak kullanılması, +24°C'de bekletilen polenlerin ise 2 güne kadar kullanılması gerektiği sonucuna varılmıştır. +4°C’de bu süre çeşide göre 4 güne kadar uzayabilir.

Anahtar Kelimeler:

Pollen Quality Of Some Spray Chrysanthemum Varieties At Different Holding Time and Temperature
2023
Yazar:  
Özet:

Pollen quality is one of the most important factors in breeding programs because of its effects on seed formation. For an effective breeding program, breeders must know pollen viability, germination rate, and the duration of maintaining pollen viability. This study was carried out to determine pollen viability and germination rates of 'Chic' and 'Barolo' spray chrysanthemum varieties kept at different temperatures and times. Pollen from both varieties was obtained from plants grown in a fully automated greenhouse. Pollens were stored at +24°C and +4°C for 7 days. Pollen viability was determined by the TTC method and germination rates were determined by the hanging drop method with modified ME3-m medium, daily for 8 days, including day 0. The 'Chic' varieties had more viable pollen than the 'Barolo' variety. Viable pollen and germination rates tended to decrease continuously with time. On the 7th day, the germination rate decreased by 93.44% and 71.64% in the 'Barolo' and 'Chic' varieties, respectively. However, the capacity to maintain the viability of pollen kept at +4°C was found to be better in both varieties. In the study, it was concluded that the pollen should be applied freshly but stored at +4°C when necessary. The pollen kept at +24°C can be used for up to 2 days. This period can be extended up to 4 days at +4°C, depending on the variety.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.053
Atıf : 3.927
2023 Impact/Etki : 0.187
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi