Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 3
Kahramanmaraş Kuzeydoğusundaki Engizek Askuşağında (Helete) Karbonatlı Kayaçlar ile İlişkili Pb-Zn Yatağının Jeolojisi ve Jeokimyası
2019
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Toros Orojenik kuşağında yer alan Helete (Kahramanmaraş) bölgesindeki karbonatlı kayaçlar ile ilişkili Pb-Zn cevherleşmelerinin jeolojik ve jeokimyasal özelliklerini ortaya koymaktır. Doğu Toros Orojenik kuşağında Engizek Askuşağı (Kahramanmaraş kuzeyi) olarak tanımlanan alan içerisindeki Helete bölgesinde Paleozoyik yaşlı Malatya metamorfitleri ve Eosen yaşlı sedimanter kayaçlar bir arada bulunmaktadır. Gümüşbanı bölgesinde de Paleozoyik yaşlı Malatya metamorfitleri içerisindeki karbonatlı kayaçlar ile ilişkili baritli Pb-Zn cevherleşmeleri bulunmaktadır. Kırık ve çatlaklarda gözlenen epijenetik oluşumlu cevherleşme damar tipi şeklinde ve saçınımlıdır. Damar kalınlıkları 1 cm ile 10 cm arasında değişmektedir. Cevher parajenezi barit, galenit, sfalerit, kalkopirit, florit ve kovellit şeklindedir. Cevher zonundan alınan örneklerin jeokimyasal analizinde Pb maksimum %50,21, Zn maksimum %51,99 ve BaO ise %52,13 değerine ulaşmaktadır. İzotop jeokimyası çalışmasında δ34S değerinin 10,92-11,24‰ arasında olduğu belirlenmiştir. Yapılan saha ve laboratuvar çalışmaları sonucunda cevherleşmenin kırık hatları ve Paleozoyik yaşlı karbonatlı kayaçlar ile sınırlı olduğu, cevher oluşturan çözeltideki S’nin de kıtasal kökene işaret ettiği belirlenmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Geology and Geochemistry Of Carbonate Hosted Pb-zn Deposit On North-east Part Of Kahramanmaras (helete) In Engizek Belt
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to reveal the geological and geochemical properties of Pb-Zn mineralizations associated with carbonate rocks along the Helete (Kahramanmaraş) district in Taurus Orogenic belt. The Paleozoic Malatya metamorphics and Eocene sedimentary rocks are present in the Helete region within the area defined as Engizek Belt (North of Kahramanmaraş) in the Eastern Taurus Orogenic belt. In the Gümüşbanı region, there are bariteed Pb-Zn mineralizations in the Paleozoic Malatya metamorphic rocks. Epigenetic mineralization observed in fractures and cracks is vein-type and disseminated. The thickness of the veins varies between 1 cm and 10 cm. The ore paragenesis contains barite, galena, sphalerite, chalcopyrite, fluorite and covellite. In geochemical analysis of samples taken from ore zone, Pb reaches maximum 50.21%, Zn maximum 51.99% and BaO 52.13%.  In geochemical analysis, the ore zone has a maximum of 50.21% Pb and Zn a maximum of 51.99%. In the isotope geochemistry study, the value of δ34S was determined between 10.92 and 11.24‰. As a result of the field and laboratory studies, it was determined that the mineralization was limited to the fractured lines and Paleozoic aged carbonate rocks, and S in the ore-forming solution pointed out to the continental origin. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.001
Atıf : 1.744
2023 Impact/Etki : 0.14
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi