Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 22
 İndirme 5
Yapay Sinir Ağlarıyla Coğrafi Bilgi Sistemi Ortamında Olasılıklı Sıcaklık Tahmini ve Karşılaştırılması
2011
Dergi:  
Journal of Agricultural Sciences
Yazar:  
Özet:

Yapay Sinir Ağlarıyla Coğrafi Bilgi Sistemi Ortamında Olasılıklı Sıcaklık Tahmini ve Karşılaştırılması   Özet Bu çalışmanın amacı; Yapay Sinir Ağları (YSA) yöntemini kullanarak Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ortamında Sayısal Yükseklik Modeli (SYM) ile %50 olasılıklı ortalama sıcaklık haritasının oluşturulması ve Çoklu Regresyon Yöntemi (ÇRY) ile elde edilmiş olan %50 olasılıklı ortalama sıcaklık haritasının karşılaştırılmasıdır. Çalışma, 21 470.3 km²’lik alana sahip Seyhan Havzasında yürütülmüştür. Çalışmada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’ne (DMİ) ait 45 adet meteoroloji gözlem istasyonunun uzun yıllar ortalama sıcaklık serileri temel materyal olarak kullanılmıştır. İstasyonlardan 15 yıldan daha az gözlem serilerine sahip olanları belirlenmiş ve regresyon yöntemiyle seriler en az 15 yıla uzatılmıştır. Sıcaklık serileri uzatıldıktan sonra, frekans analizine tabi tutulmuştur. Uygun olasılık dağılım modelleri, %5 önem düzeyinde Kolmogorov-Smirnov uygunluk testi ile saptanmıştır. M.Turc yöntemi yüzey akış kestiriminde kullanılan %50 olasılıklı ortalama sıcaklık değeri, her bir istasyon için olasılık dağılım modelinden kestirilmiştir. Yapay Sinir Ağları yöntemi ve Çoklu Regresyon yöntemi ile tahmin edilmiş %50 olasılıklı ortalama sıcaklık haritaları minimum hata kriterine göre karşılaştırılmıştır. Seyhan Havzasında; Uyarlamalı Doğrusal Eleman (ADALINE) modeli ile yapılan sıcaklık tahminlerinin, Çoklu Regresyon yöntemine göre daha gerçekçi olduğu sonucuna varılmıştır.   Anahtar Sözcükler: CBS; Sıcaklık Haritası; M.Turc Yüzey Akış Yöntemi; Eksik Verilerin Tamamlanması; Seyhan Havzası

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Journal of Agricultural Sciences

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.104
Atıf : 4.114
Quarter
Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Temel Alanı
Q1
11/73

Journal of Agricultural Sciences