Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 42
 İndirme 2
Orta Doğu’da Rusya-İran İttifakı: İkili Güvenlik İşbirliğinin Temel Dinamikleri ve Sınırları
2023
Dergi:  
Akdeniz İİBF Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makale, Rusya-İran ittifakının temel dinamiklerini incelemekte ve bu ittifakın Rus dış politikası ve Rusya'nın ABD'ye karşı izlediği dengeleme stratejisinde nasıl bir rol oynadığını tartışmaktadır. Orta Doğu bölgesinde Rusya belli bir devleti daimi müttefik olarak benimsemekten kaçınmakta ve tüm bölge ülkeleriyle ortak çıkarlar çerçevesinde pragmatik işbirliği geliştirmeye çalışmaktadır. 1990’lardan bu yana Tahran ile bölgesel güvenlik konularında yakın işbirliği sürdüren Rusya, İran'la uzun vadeli ve bağlayıcı bir askeri ittifak düzenlemesine dahil olmaktan kaçınmıştır. Bunun yerine Moskova’nın İran’la ilişkilerini ABD karşısında pazarlık kozu olarak kullandığı ve Rusya-Amerika ilişkilerinde herhangi bir yakınlaşma olduğunda kendini Tahran'dan uzaklaştırdığı görülmektedir. Bu bağlamda, Rusya-İran ittifakı, askeri ittifaklara ve ortak silahlanma girişimlerine dayanan ve rakip bir devlete doğrudan meydan okumayı amaçlayan ‘sert dengeleme’ örneği teşkil etmemektedir. Rusya-İran güvenlik işbirliği, gayri-resmi ittifaklar ve kısıtlı düzeyde silahlanma gibi daha az çatışmacı yöntemlere dayanan ve sadece rakip devletin tehditkâr davranışlarını sınırlamayı amaçlayan bir ‘yumuşak dengeleme’ girişimi olarak tanımlanmalıdır. Rusya'nın ABD karşısında başvurduğu yumuşak dengeleme stratejisinin yanında, Rusya-İran ittifak ilişkileri ikinci bir önemli kısıtlayıcı faktörle karşı karşıya kalmaktadır. Rusya, İran’ı desteklemek pahasına İsrail ve Körfez ülkeleri gibi diğer bölgesel aktörlerle ilişkilerini riske atmak istememekte ve bu devletlerle dış politika, enerji ve savunma sanayi gibi konularda işbirliği potansiyelini değerlendirmeye çalışmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Russia-iran Alignment In The Middle East: The Main Dynamics and Limits Of The Bilateral Security Cooperation
2023
Yazar:  
Özet:

This article examines the main dynamics of the Russia-Iran alignment and discusses its significance in Russian foreign policy and Russia’s balancing strategy against the US. In the Middle East, Russia does not embrace an individual state as a constant ally and seeks pragmatic cooperation with all regional states. Despite maintaining close cooperation with Tehran since the 1990s, Russia has avoided building long-term and binding alliance arrangements with Iran. Instead, Moscow has utilized its relations with Iran as bargaining chip vis-à-vis the US and distanced itself from Tehran whenever there has been a rapprochement in Russian-American relations. In this regard, the Russia-Iran alignment is not an example of ‘hard balancing’ that draws on military alliance formation and mutual arms build-up and aims at confrontation with an adversary. It can be best identified as a ‘soft balancing’ initiative that relies on less confrontational methods such as informal alignments and limited arms build-up and aims to restrain the threatening behavior of a rival state. Another significant limitation of Russia-Iran alignment is that Russia is unwilling to risk its relations with Israel and Gulf states for the sake of Iran considering the cooperation potential with those states in foreign policy, energy, and arms industry.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Akdeniz İİBF Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 470
Atıf : 2.677
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q1
19/520

Akdeniz İİBF Dergisi