Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 4
 İndirme 1
Covid-19 Pandemi Döneminde Sağlık Çalışanlarında Anksiyete, Depresyon, Duygu Düzenleme Güçlüğü ve Uyku Kalitesinin İncelenmesi
2021
Dergi:  
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Koronavirüs hastalığı-2019 (Covid-19) pandemisinin sağlık çalışanlarının iş yükünü ve maruz kaldıkları stres düzeyini artırdığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı pandemi döneminde sağlık çalışanlarında anksiyete, depresyon, duygu düzenleme güçlüğü düzeyi ve uyku kalitesini incelemektir. Yöntem: Bu prospektif çalışmaya sağlık çalışanları online araçlarla davet edildi ve katılımcılara Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği ve SCOPA Uyku Ölçeği yönlendirildi. Katılımcılar Covid-19 alanında aktif olarak çalışan (grup 1) ve Covid-19 alanında aktif olarak çalışmayan (grup 2) şeklinde iki gruba ayrılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya ortalama yaşı 35,5 ± 7,9 yıl olan 426 kişi dahil edildi. Bunların 275’i grup 1’deydi. Tüm katılımcılar incelendiğinde anksiyete %33,1 (şiddetli anksiyete %14), depresyon %20,9 (şiddetli depresyon %3,5), gündüz uykululuğu %33,1, gece uykusuzluğu %30,5 ve herhangi bir uyku patolojisi varlığı %48,1 oranında saptandı. İki grup arasında anksiyete ve depresyon ilişkili parametreler benzerdi. Gece uykusuzluğu grup 1’de daha sık olup uyku ile ilgili diğer patolojiler iki grup arasında benzerdi. Duygu düzenleme ölçeği dürtü alt boyut skoru grup 1’de daha yüksek olup diğer alt boyutlar iki grup arasında benzerdi. Yapılan çok değişkenli regresyon analizinde Covid-19 alanında aktif çalışmanın sadece gece uykusuzluğu gelişimi üzerinde anlamlı düzeyde bir etkiye sahip olduğu görüldü. Sonuç: Bu çalışmada Covid-19 alanında aktif olarak çalışan sağlık çalışanlarında uyku patolojilerinin daha sık olduğu ve bu gruptakilerin olumsuz duygular deneyimlerken dürtüsel davranışlarının kontrolünde daha fazla güçlük çektikleri saptandı.

Anahtar Kelimeler:

Covid-19 Pandemic Review of Anxiety, Depression, Emotional Disorder and Quality of Sleep in Health Workers
2021
Yazar:  
Özet:

Goal: The Coronavirus disease 2019 (Covid-19) pandemic is believed to increase the workload of health workers and the level of stress they are exposed to. The aim of this study is to study the level of anxiety, depression, difficulty regulating emotions and quality of sleep in health workers during the pandemic period. Method: This prospective study was invited to healthcare professionals through online tools and the participants were directed to Beck Anxiety Scale, Beck Depression Scale, Emotional Regulation Weakness Scale, and SCOPA Sleep Scale. Participants were evaluated by dividing into two groups in the form of actively working in the Covid-19 field (Group 1) and non-actively working in the Covid-19 field (Group 2). Results: 426 people with an average age of 35.5 ± 7.9 years were included in the study. 275 of them were in group 1. When all participants were studied, anxiety was 33.1 % (14 % of severe anxiety), depression 20.9 % (3,5 % of severe depression), day-to-day sleepiness 33.1 %, night insomnia 30.5 % and any sleep pathology 48.1 %. Anxiety and depression between the two groups were similar parameters. Night insomnia was more common in group 1 and other sleep-related pathologies were similar between the two groups. The scale of emotional adjustment was higher in the group 1 and the other sub-dimensions were similar between the two groups. The multi-variable regression analysis found that the active study in the Covid-19 field had a significant impact on the development of night insomnia only. Result: This study found that sleep pathologies were more common in health workers who worked actively in the Covid-19 area and that these groups had more difficulty in controlling their impulsive behavior while experiencing negative emotions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 360
2023 Impact/Etki : 0.026
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi