Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 2
YENİ NESİL SAVAŞ VE SİBER İSTİHBARAT
2022
Dergi:  
Güvenlik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toplumun yapısını ve işleyişini değiştiren makine çağı, insan çatışmasının doğasını da değiştirmiştir. Bu değişim, akademisyenler tarafından farklı incelemelere konu olmuş ve savaşın doğasındaki değişim “yeni savaş” veya “Dördüncü Nesil Savaş” şeklinde isimlendirilmiştir. Farklı isimlerle anılmakla birlikte, savaşın bu yeni şeklini açıklamada kullanılan kavramların ortak noktası, savaşın taraflarının, savaşta kullanılan silahların ve savaşın gerçekleştiği alanın artık eskisinden farklı olduğudur. Savaşın doğasındaki bu değişim, devletin ve askeri gücün merkezde yer aldığı geleneksel güvenlik anlayışını da değiştirmiş ve güvenlik, kamu hizmetlerinin sunumu noktasında kritik hale gelen bütün altyapıları kapsar hale gelmiştir. Öte yandan savaş ve güvenlik denilince akla gelen bir üçüncü kavram da istihbarat olmaktadır. Çünkü savaşta rakibe üstünlük sağlamanın, barış zamanlarında ise ulusal güvenliği temin etmenin en önemli yolu istihbarat faaliyetleri ile gerçekleşmektedir. Buradan hareketle bu çalışmanın konusunu savaş, güvenlik ve istihbarat oluşturmaktadır. Savaşın ve istihbaratın dönüşümünü, günümüz çatışma ortamının özelliklerini, bu çatışma ortamında siber güvenliğin yerini ve siber güvenliğin sağlanmasına yönelik bir faaliyet olarak siber istihbaratın önemini incelemek ise çalışmanın amacıdır. Betimleyici analiz yöntemine dayanan çalışma sonucunda ulaşılan bulgular günümüzde güvenliğin, dolayısıyla da istihbaratın kapsamının genişlediğini, siber istihbarat faaliyetlerinin bankacılık ve kamu hizmetlerinin sunumu noktasında yoğunlaştığını, dolayısıyla da bu alanlarda siber tehdit istihbaratı faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerektiğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Güvenlik Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 199
Atıf : 773
Güvenlik Bilimleri Dergisi