Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 7
MALIGN PLEVRAL MEZOTELYOMA AYIRICI TANISI VE PROGNOZUNDA 18F-FDG PET/ BT’NIN ROLÜ
2019
Dergi:  
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, malign ve benign plevral hastalığın ayırıcı tanısında 18F-FDG PET/BT’nin performansı ve malign plevral mezotelyomadaki (MPM) prognostik değerini incelemektir. Yöntem: Konvansiyonel BT’de saptanan diffüz ya da nodüler plevral kalınlaşma nedeniyle 18F-FDG PET/BT çekilen 58 hasta retrospektif olarak incelendi. 18F-FDG PET/BT taramaları, maksimum standartlaştırılmış uptake değeri (SUVmax) kullanılarak görsel ve yarı kantitatif olarak değerlendirildi. Pozitif/negatif tutulum ayrımında eşik değeri olarak mediastinal kan havuzu SUVmax değerleri kullanıldı. 18F-FDG PET/BT bulguları, histopatolojik bulgular ve sağkalım verileri ile karşılaştırıldı. Hastalar klinik ve radyolojik olarak takip edildi. Bulgular: 58 hastanın 38’inde (%65,5) plevral lezyonlar FDG pozitifti; 28/38 hastada (%73,6) MPM ve 10/38 hastada (%26,4) benign plevral hastalık tanısı histopatolojik olarak saptandı. Negatif 20/58 taramanın (%34,5) 18’i iki yıllık takip ile benign hastalık kabul edilirken radyolojik progresyon saptanan 2 hastaya MPM tanısı kondu. Duyarlılık, özgüllük, doğruluk, pozitif prediktif ve negatif prediktif değerler sırasıyla %93, %64, %79, %73 ve %90 idi. Ortanca genel sağkalım süresi 14,5 ay olarak bulundu. Daha yüksek SUVmax düzeyi (SUVmax> 7,4), daha kısa sağkalım ile ilişkili bulundu (13 ay; 24 ay) (p=0,032). Sonuç: 18F-FDG PET/BT, malign/benign plevral lezyonların ayırıcı tanısı için duyarlı bir görüntüleme yöntemi olup biyopsi hedefinin belirlenmesi ve hastaların yönetiminde etkilidir. MPM SUVmax değeri prognozu öngörme potansiyeline sahiptir.

Anahtar Kelimeler:

The Role Of 18f-fdg Pet-ct In Diagnosis and Prediction Of Prognosis In Malignant Pleural Mesothelioma
2019
Yazar:  
Özet:

Objective: The purpose of this study is to evaluate the performance of 18F-FDG PET/CT in the differential diagnosis of malignant and benign pleural disease as well as its prognostic value in the malignant pleural mesothelioma (MPM). Methods: Fifty-eight patients who underwent 18F-FDG PET/ CT due to diffuse or nodular pleural thickening determined on conventional CT were retrospectively analyzed.18F-FDG PET/ CT scans were evaluated visually and semiquantitatively using maximum standardized uptake value (SUVmax). Mediastinal blood pool SUVmax was used as a threshold value for defining positive/negative accumulation of tracer. 18F-FDG PET/CT findings were compared with histopathological and survival data. Patients were followed up clinically/radiologically. Results: Thirty-eight of fifty-eight patients (65.5%) had FDG (+) pleural lesions; 28/38 patients (73.6%) were diagnosed MPM and 10/38 patients (26.4%) were determined benign pleural disesase histopathologically. 20/58 scans (34.5%) were negative, and 18 of them were assumed benign based on two years follow-up, whereas 2 patients were diagnosed MPM by biopsy due to radiologic progression. Sensitivity, specificity, accuracy, positive predictive, and negative predictive values were 93%, 64%, 79%, 73%, and 90% respectively. Median overall survival was found to be 14.5 months. Higher SUVmax level (SUVmax>7.4) was associated with shorter survival (13 vs. 24 months)(p=0.032). Conclusion: 18F-FDG-PET/CT is a sensitive imaging method for differential diagnosis of malignant/benign pleural lesions, indicates the target of biopsy, and effects the management of patients. SUVmax of MPM has a potential role for predicting the prognosis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 708
Atıf : 900
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi