Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 49
 İndirme 7
BALTA LİMANINDAN MONDROSA OSMANLI’DA EKONOMİK YAPI VE DIŞ TİCARET (1838-1918)
2020
Dergi:  
SAKARYA İKTİSAT DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti Tanzimat ve sonrasında idari, hukuki, siyasal ve sosyal reformlarının dışında ekonomik gelişme, ilerleme ve kalkınmayı sağlamak amacıyla bazı teşvik tedbirlerini uygulamaya başlamıştır. Fakat 1838 yılında İngiltere ve sonrasında diğer Avrupalı ülkeler ile yaptığı ticaret anlaşmalarının neticesinde Osmanlı İmparatorluğu adeta Avrupalı ülkelerin ürünlerinin istilasına ve talanına uğradı bunun sonucunda henüz fazla gelişmemiş olan Osmanlı sanayisi çökmeye ve bütçesi de açık vermeye başladı. Bu durum da 1854’lerden sonra başlayan dış borçlanmalara sebep oldu. Aldığı bu yüklü borçları yatırım faaliyetlerine dönüştüremeyen Osmanlı yönetimi 1875 yılında borçlarını ödeyemeyeceğini açıklayınca bunu takiben 1881 yılında alacaklıları temsilen Duyun-u Umumiye idaresi kuruldu. Osmanlı Devleti 1881-1914 arası dönemde gelirlerinin bir miktarını dış borç ödemeleri için bu kuruluşa bırakmak zorunda kaldı. Bu dönem zarfında ulaştırma, elektrik, bankacılık ve madencilik gibi karlı ve getirisi yüksek yatırımları tercih eden yabancı sermaye girişinde çok önemli artışlar oldu. 1880’li yıllara kadar Osmanlı siyasi ve ekonomik hayatında var olan İngiliz ve Fransız etkisi yerini Alman hegemonyasına bıraktı. İttihat ve Terakki döneminde de artarak devam eden bu durum neticesinde Osmanlı’da Alman yatırımlarında çok önemli artışlar meydana geldi. Bu olaylar neticesinde Osmanlı Devleti son yıllarında artık yarı sömürge bir devlet konumundaydı.

Anahtar Kelimeler:

From the Baltic Line to the Economic Manufacturing and Toothbrush in Montrosa Osmanli (1838-1918)
2020
Yazar:  
Özet:

The Ottoman State has begun to implement some incentive measures in order to ensure economic development, progress and development, in addition to its administrative, legal, political and social reforms. But in 1838 as a result of its trade agreements with Britain and later with other European countries, the Ottoman Empire was invaded by the products of the European countries, which resulted in the collapse of the Ottoman industry, which has not yet evolved, and its budget began to open up. This resulted in the external debt that began after 1854. The Ottoman government, which did not convert these loads into investment activities, declared that it would not be able to pay their debts in 1875 and then in 1881 the Duyun-u Umumiye administration was established, which was represented by the recipients. The Ottoman state was forced in the period between 1881-1914 to leave some of its income to this institution to pay foreign debt. During this period there have been significant increases in foreign capital entry that prefer profits and revenue high investments such as transportation, electricity, banking and mining. The British and French influence, which existed in the Ottoman political and economic life until the 1880s, left its place to the German hegemony. As a result of this continuing situation during the Alliance and the Terakki period, a significant increase in German investments occurred in Ottoman. As a result of these events, the Ottoman State in recent years was now a semi-colonial state.

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










SAKARYA İKTİSAT DERGİSİ

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 287
Atıf : 1.054
2023 Impact/Etki : 0.25
SAKARYA İKTİSAT DERGİSİ