User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 19
 Downloands 1
Karamanoğlu II.İbrahim Beyin Osmanlı Sultanı II.Murad’a Vermiş Olduğu Ahidname
2005
Journal:  
Tarih Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

İlk olarak 1361 yılında dostane bir şekilde başlayan Osmanlı-Karaman lı münasebeti, Osmanlıların Anadolu 'da yayılarak, Karaman hudutlarına dayanmaları ile gerginleşmiş, 1386 yılında ilk muharebenin yapılmasıyla askerı ve siyası mücadele dönemi başlamıştır. Siyası mücadelenin en yoğun yaşandığı dönem Karamanoğlu il. İbrahim Beyin (1423-1464) iktidarda olduğu dönemdir. Bu dönemde; Rumelide Haçlı ittifakı, Anadolu 'da da Karaman-oğlu ile aynı anda uğraşmaktan bunalan Osmanlı sultanı il. Murad, İslam alimlerine müracaat ederek, Karaman-oğlu İbrahim Bey hakkında fetva istemiş ve almış olduğu fetvalarla Karaman üzerine yürüyerek, İbrahim Bey' in yaptığının kat kat acısını çıkarmıştır. Çok zor durumda kalan İbrahim Bey, zevcesini ve veziri Server Ağa' yı ve müftüsü Sarı Yakub 'u sulh akdi için göndermiş ve 'Sevgend-name' (ahidname) vermeye mecbur kalarak, Sultan Murad'ın ağır şartlarını kabul etmiştir. Ahidname, Sevgendname veya Musalaha gibi isimler ile anılan belgenin tespit edilebilmiş iki nüshası vardır. Bunlardan Paris Milli Kütüphanesinde bulunan nüsha, 1937 yılında, İ. Hakkı Uzunçarşılı tarafından yayınlanmıştır. Çalışmamıza konu olan ikinci nüsha ise Konya İzzet Koyunoğlu Müzesinde, 13998 numarada kayıtlı bir mecmuanın içerisinde yer almaktadır. Söz konusu ahidnamenin her satırında Karamanoğlu 11. İbrahim Beyin ne kadar zor durumda olduğu açıkça görülür. Osmanlı sultanına övgülerle başlayan metnin tamamında; padişaha bağlılık ve sadakat vurgulanmakta ve padişah, cihan padişahı, sözleri de emr olarak değerlendirilmektedir .

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Tarih Araştırmaları Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 1.312
Cite : 3.284
2023 Impact : 0.083
Tarih Araştırmaları Dergisi