Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 105
 İndirme 20
Şiî Tefsir Geleneğinde Nesh Teorisi
2020
Dergi:  
Van İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tarih boyunca Kur’an’ı anlama ve yorumlama faaliyetinin metodolojik bir zemine oturtulmasına yönelik çabaların semeresi olarak oluşup şekillenen klasik Ulûmu’l-Kur’an (Kur’an İlimleri) bahislerinden biri olan nesh (en-nâsih ve’l-mensûh) konusu Sünnî gelenekte olduğu kadar Şiî gelenekte de farklı yorumlara konu olmuştur. Şiî müfessirler çoğunlukla bu kavramın anlam ve izahı ile ilgili olarak Sünnî meslektaşlarıyla benzer tutumlar sergilemiş olsalar da belli kırılma noktalarında onların kendilerine özgü yaklaşımlara sahip olduğu da gözlemlenebilmektedir. Özellikle nesh ve bedâ kavramları arasındaki benzerlik ve karşıtlık noktaları ile neshin Kur’an dilindeki isimlerinden biri olan insâ kavramı bu farklı yaklaşımların temerküz ettiği hususlar arasında sayılabilir. Bu yazı söz konusu kavramın Şiî tefsir edebiyatı içerisinde nasıl anlaşılmış olduğunu izlemenin yanı sıra bu geleneğin Sünnî gelenekten ayrıştığı noktalara titizlikle işaret edebilmek için kimi değerlendirmeler yapmayı da amaçlamaktadır. Özellikle bedâ kavramı çerçevesinde Şiî tefsir ve daha genel anlamda Şiî düşünce hakkında ağırlıklı olarak dışarıdan teşekkül etmiş algı, bu düşüncenin ilahî bilgide değişiklik ya da eksiklik gibi illetleri mümkün gördüğü şeklindedir. Ne var ki doğrudan Şiî bilginlerin tefsir metinlerinde böyle bir yargıyı doğrulamak için yeterli veri bulunmamaktadır. İnsâ kavramı ise Şiî müfessirler tarafından, onların peygamberlerin ismeti konusundaki hassas tutumlarının neticesi olarak, farklı yorumlara ve mezhep içi tartışmalara konu olmuştur. Bu tartışmalarda Şiî bilginler imamlardan nakledilen rivayetlerin literal anlamlarına sadık kalmakla teorik tutarlılığı sürdürme arasında farklı konumları benimsemişlerdir. Bu bağlamda bu yazı, tefsir disiplini çerçevesinde benimsenen genel kabullerin metin yorumunda sebep olduğu gerilimlere ve açtığı diyalektik düşünme imkânlarına dair daha kapsamlı çalışmalar için bir tür giriş/başlangıç noktası oluşturmayı da hedeflemektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Theory of Nesh in the Tradition
2020
Yazar:  
Özet:

Thro the history of understanding and interpretation of the Qur’an as a semer of efforts to sit on a methodological ground formed and formed one of the classical weddings of the Qur’an (the Qur’an) the subject (en-nâsih and-l-mensûh) has been the subject of different interpretations in the Shiite tradition as in the Sunnite tradition. Though the Shiite professors have mostly shown similar attitudes with their Sunnite colleagues in relation to the meaning and explanation of this concept, it can also be observed that they have their own approaches at certain points of breakdown. In particular, the similarities and contradictions between the concepts of nesh and bedah and one of the names of nesh in the Qur’an can be considered among the aspects that these different approaches are discontinued. This article aims to observe how the concept is understood in the Shiite interpretation literature, as well as to make some evaluations to be able to accurately point out the points that this tradition is separated from the Sunni tradition. Specifically in the framework of the Buddha concept, the perception of the Shiite interpretation and in the more general sense of the Shiite thought primarily from the outside, is in the way that this thought sees the possibilities of the change or lack of divine knowledge. However, there are not sufficient data in the interpretation of the scientists to verify such a judgment. Thus, the people of the world, who are the people of the world, and who are the people of the world, and who are the people of the world, and who are the people of the world, and who are the people of the world, and who are the people of the world. In these discussions, the Shiite scientists have adopted different positions between being faithful to the literal meaning of the riviates transmitted from the imam andining theoretical consistency. In this context, this article also aims to create a kind of starting point for more comprehensive studies on the tensions caused by the general acceptance adopted within the framework of the interpretation discipline and the possibilities of dialectic thinking it opens.

Anahtar Kelimeler:

Theory Of Abrogation In Tradition Of The Shiite Tafsir
2020
Yazar:  
Özet:

The concept of abrogation (al-nāsikh wa al-mansūkh), which is one of the classical issues of Qur’ānic Sciences (‘Ulūm al-Qur’ān) formed as a result of efforts to put the understanding and interpretation of the Qur’ān on a methodological basis throughout history, has been subject to different interpretations in the Shiite tradition as well as the Sunni tradition. Even though Shiite exegetes mostly show similar attitudes with Sunni colleagues regarding the meaning and explanation of this concept, it can be observed that they have their own unique approaches at certain breaking points. The concept of efface (al-insā), which is one of the names of abrogation in the Qur'an, with the similarities and contrasts between the concepts of abrogation and “change of mind” (al-badā), can be counted among the issues that these different approaches are centered on. This article also aims to make some evaluations to point out the points where this tradition diverges from the Sunni tradition in addition to following how this concept is understood in Shiite exegesis literature. Especially within the framework of the concept of al-badā, the perception that is mostly formed from the outside about the Shiite thought is that according to this approach, it is possible to change or renew divine knowledge. However, exegetical texts of Shia scholars do not seem sufficient to confirm such a judgment. al-insā has been the subject of different interpretations and intra-sectarian discussions by the Shiite commentators as a result of their sensitive attitudes towards the sinlessness of the prophets. In these discussions, Shia scholars have adopted different positions between sticking to the literal meaning of the narratives conveyed from the Imams and maintaining theoretical consistency. In this context, this article also aims to establish a kind of starting point for more comprehensive studies on the tensions caused by the general acceptance adopted within the framework of the tafsir/exegesis and the dialectical possibilities it opens. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Van İlahiyat Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 130
Atıf : 107
Van İlahiyat Dergisi