Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 48
 İndirme 9
İSLÂM CEZA HUKUKUNDA HÂKİMİN ŞAHİDE ŞAHİTLİĞİ İLE İLGİLİ TELKİNDE BULUNMASI
2021
Dergi:  
BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Şahit görerek bildiği bir olayı veya bir şahsın başkası üzerindeki hakkını hâkimin huzurunda “şahitlik ederim” diyerek haber veren kimseyi ifade eder. İslâm ceza hukukunda şahit beyanı, ikrardan sonra en kuvvetli ispat vasıtası kabul edilir. Ancak mahkemede bir olaya tanıklık eden şahidin kendiliğinden şahitliğinden dönmesi mümkün olduğu gibi hâkimin telkini sonucu da dönmesi mümkündür. Şahit gerek hüküm verilmeden önce gerek hüküm verilip infaz edilmeden önce şahitliğinden dönerse şahitliği hiç yapılmamış gibi geçersiz olur. Bu sebeple İslam hukukukçuları hâkimin mahkeme esnasında şahide şahitliği ile ilgili herhangi bir telkinde bulunup bulunmayacağını tartışma konusu etmişlerdir. İslam hukukçularının cumhuru insan hakları ile ilgili davalarda hâkimin şahide hiçbir şekilde telkinde bulunmasının caiz olmadığını söylerken bazıları bunun caiz olduğunu söylemişlerdir. Allah hakları kapsamına giren had davalarında hâkimin şahide şahitliğinden vazgeçmesini ya da şahitliğinden dönmesini telkin edip edemeyeceği konusunda da İslam hukukçuları ihtilafa düşmüşlerdir. Çoğunluk hâkimin bu konularda şahide telkinde bulunmasını caiz görürken bazıları bunun caiz olmadığını ileri sürmüşlerdir. Bu çalışmada hâkimin şahide şahitliği ile ilgili herhangi bir telkinde bulunmasının caiz olup olmadığı meselesini ele aldık.

Anahtar Kelimeler:

The Islamic Criminal Law of the Judgment of the Judgment of the Judgment
2021
Yazar:  
Özet:

The witness means the person who informs a incident he knows or the right of a person to another in the presence of the judge by saying "I witness". In the Islamic Criminal Law, the testimony is considered the strongest proof after the award. But it is possible that the witness who witnesses an incident in court may return from his own witness as the judge may return as a result of his telkini. If a witness returns from his witness before he is sentenced, and he is sentenced before he is executed, the witness will be invalid as if it was never done. Therefore, the Islamic lawyers discussed whether the judge would be present in any telkines concerning the witnesses during the court. The Islamic lawyers say that the judge in cases relating to human rights in any way does not have the right to appear in the court, while some have said that it is the right. The Islamic lawmakers also disputed whether the judge could give up the witness or return from the witness in cases entering the scope of Allah’s rights. The majority of the judges have found that the judges are in this case, while some have claimed that this is not a case. In this study, we discussed whether the judge was present in any teleconference concerning the witness.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 199
Atıf : 363
2023 Impact/Etki : 0.116
BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi