Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 4
Bir Şehir Hastanesi Kan Transfüzyon Merkezine Başvuran Donörlerde HBV, HCV, HIV ve VDRL Seroprevalansı
2019
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Kan ve kan ürünleri transfüzyonu sonrasındasık karşılaşılan komplikasyon kullanılan ürünlerden bulaşan enfeksiyonlardır. Kan ve kan ürünleri transfüzyonu sonrasında hepatit B virüsü, hepatit C virüsü ve insan immün yetmezlik virüsünün (HIV) neden olduğu enfeksiyonlar halenönemli sağlık problemi olmaya devam etmektedir. Bu nedenle; HBsAg, anti-HCV, anti-HIV ve Treponema pallidum’a yönelik RPR (Rapid Plasma Reagin) veya VDRL (Venereal Disease Research Laboratory) gibi tarama testleri kan transfüzyonlarından hemen önce bakılması zorunlu olan testlerdir. Kan bağışı için merkezimize başvuran kişilerde zorunlu olarak taranmakta olan HBsAg, anti-HCV, anti-HIV ve sifilis test sonuçlarının seroprevalanslarının saptanması ve ülkemizdeki diğer bölgelerle karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: 1 Eylül 2012-31 Temmuz 2018 tarihleri arasında Necip Fazıl Şehir Hastanesi Kan Transfüzyon Merkezine başvuran toplam 1326 kan bağışçısının tarama testi sonuçları retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Bölgemizdeki kan donörlerinde kan merkezine başvuran 18-65 yaş arası 56 (%4.2)’si kadın ve 1270 (%95.8)’i erkek olan toplam 1326 sağlıklı kan donöründe elektrokemiluminesans immunoassay(EIA) tekniği  (Cobas e 601, Roche Diagnostic, Almanya) ile çalışılan 7 HBsAg (% 0.5), 2 anti-HCV (% 0.15),  kalitatif lam flokülasyon yöntemi ile çalışılan 1 VDRL (% 0.07) pozitifliği tespit edildi. Anti-HIV seropozitifliği tespit edilmedi.  Sonuç: Bölgemizdeki sağlıklı kan donörlerinde HBsAg seropozitifliğinin ülke ortalama oranlarından oldukça düşük olduğu ve yıllar içinde azaldığını görülmektedir. Anti-HCV, anti-HIV ve VDRL seropozitifliği ülkemizde yapılan diğer çalışmaların,yüksek vedüşük seropozitiflik oranları aralığındadır. 

Anahtar Kelimeler:

Seroprevalence of HBV, HCV, HIV and VDRL in donors applying to a City Hospital Blood Transfusion Center
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: Blood and blood products are infections that are transmitted from the products used after transfusion. After transfusion of blood and blood products, infections caused by hepatitis B virus, hepatitis C virus and human immune failure virus (HIV) continue to be a major health problem. Therefore; screening tests such as HBsAg, anti-HCV, anti-HIV and Treponema pallidum RPR (Rapid Plasma Reagin) or VDRL (Venereal Disease Research Laboratory) are tests that are mandatory to be examined immediately before blood transfusions. The purpose of the HBsAg, which is being compulsively scaned in people seeking blood donation at our center, is to detect the seroprevalence of the results of the anti-HCV, anti-HIV and syphilis tests and to compare with other regions in our country. Tools and Methods: From 1 September 2012 to 31 July 2018 the screening test results of a total of 1326 blood donors who apply to the Necip Fazil City Hospital’s Blood Transfusion Center were examined retrospectively. Results: 56 (4.2%) between the ages of 18 to 65 who apply to the blood center in our region are women and 1270 (95.8%) are men, and a total of 1326 healthy blood donors with electrochemiluminesans immunoassay (EIA) technique (Cobas e 601, Roche Diagnostic, Germany) 7 HBsAg ( 0.5%), 2 anti-HCV ( 0.15%), 1 VDRL ( 0.07%) positivity is studied with the quality lam floculation method. Seropositivity has not been detected. The result: in healthy blood donors in our region, the seropositivity of HBsAg is quite lower than the country’s average and decreased over the years. Anti-HCV, anti-HIV and VDRL seropositivity are within the range of other studies performed in our country, high levels of seropositivity.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.190
2023 Impact/Etki : 0.022
Sakarya Tıp Dergisi