Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 29
 İndirme 7
İŞKOLİKLİK RİSKİ TESTİ (WART) TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI
2021
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, Robinson’a (1999) ait işkoliklik riski testi (WART) ölçeğinin Türkçeye uyarlamasını sağlamaktır. Ölçeğin Türkçeye çevrilmesinde Brislin’in (1970) aşamaları izlenmiştir. Elde edilen verilerin analizinde SPSS ve AMOS programları kullanılmıştır. Veri toplama aşamasında, 25 maddeden oluşan ölçek, iki çalışma grubuna uygulanmıştır. İlk çalışma grubu 206 akademisyenden oluşurken ikinci grup 281 öğrenciden oluşmaktadır. İlk çalışma grubuna, keşfedici faktör analizi uygulanarak geçerli bir yapı oluşturulmaya çalışılmıştır. İkinci çalışma grubuna uygulanan doğrulayıcı faktör analizi sayesinde keşfedici faktör analizi ile elde edilen yapı geçerliği doğrulanmıştır. Ölçeğin güvenirliği Cronbach’s Alfa katsayısı ile hesaplanmıştır. Hem ölçeğin hem de alt boyutlarının yeterli güvenirlik katsayılarına sahip olduğu bulgulanmıştır. Literatürde oldukça yaygın kullanılan WART ölçeğinin ulusal literatüre kazandırılması amacıyla yapılan geçerlik ve güvenirlik çalışmaları sonucunda, 18 madde ve 4 boyuttan oluşan “işkoliklik riski testi” ölçeğinin Türkiye’de işkoliklik riskini test etmek için kullanılabilir bir ölçek olduğu bulgulanmıştır.

 

Anahtar Kelimeler:

Work Addiction Risk Test (wart) Validity and Reliability Study Of The Turkish Form
2021
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to adapt the Workaholism Risk Test (WART) scale of Robinson (1999) to Turkish. The stages of Brislin (1970) were followed in the translation of the scale into Turkish. SPSS and AMOS programs were used in the analysis of the obtained data. During the data collection phase, the scale consisting of 25 items was applied to two samples. The first sample consisted of 206 academicians, while the second sample consisted of 281 students. A valid structure was tried to be formed by applying exploratory factor analysis to the first sample. The construct validity obtained by exploratory factor analysis was verified with the confirmatory factor analysis applied to the second sample. Reliability of the scale was calculated with Cronbach's Alpha coefficient. It was found that both the scale and its sub-dimensions had sufficient reliability coefficients. As a result of the validity and reliability studies conducted to introduce to the national literature the WART scale, which is widely used in the literature, it was found that the "Workaholism Risk Test" consisting of 18 items and 4 dimensions was a scale that could be used to test the risk of workaholism in Turkey.

 

 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.799
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi