Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 11
 İndirme 6
Emzirme Döneminde Olan Annelerin Bebek Besleme Alışkanlıkları ve Bunları Etkileyen Faktörler
2017
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

0-12 ay bebek beslenmesi, büyüme, gelişme ve hastalıklardan korunmada önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma; 0-12 ay arasında çocuğu olan annelerin anne sütü, mama ve ek gıda ile bebek besleme konusunda bilgi, tutum ve davranışlarının saptanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma; kesitsel ve tanımlayıcı tiptedir. Araştırma evreni, 12 aylıktan küçük, sağlıklı ve emme yeteneğine sahip çocuğu olan, emzirme ile ilgili herhangi bir tıbbi kısıtlaması olmayan toplam 100 anneden oluşmaktadır. Katılımcılara 2 bölüm ve 43 sorudan oluşan anket formu yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ki-kare testi kullanılmıştır. Doğumdan hemen sonra annelerin %87’sinin ilk olarak anne sütü verdiği, diğerlerinin anne sütü dışındaki sıvılar verdiği tespit edilmiştir. Annelerin %61’i yaz aylarında doğan bebeklere su verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Gelir durumu kötü olan annelerin %53.8’i ancak 10-12. aylarda ek gıdaya başlarken, gelir düzeyi iyi olan annelerin %88,9’u 4-6. aylarda ek gıdaya başlamıştır. Eğitim düzeyi düşük olan annelerin çoğunluğu (%48,8) daha çok aile büyüklerinin veya çevresinin etkisiyle ek gıdaya başladığını belirtirken, eğitim düzeyi yüksek olan kadınlarda çoğunluk (%40), sağlık personeli ve kendi isteğiyle bu kararı almaktadırlar. Bebeklerin ilk üç aylık döneminde herhangi bir ek gıda verilmediği görülürken, 3. ay sonrasında yoğurt benzeri ürünler ve 6. aydan sonra özellikle meyve püreleri en çok tercih edilen ek gıdalardır. Annelerin eğitim düzeyi ve çalışma durumunun bebeğin ek gıdaya başlama süresini etkilediği saptanmıştır. Annelerin anne sütü ve emzirme döneminde beslenme uygulamaları konusunda bilgileri orta düzeydedir. Anne sütü ve emzirme konusundaki eğitimin gebelik sürecinde verilmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.217
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi