Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 10
OSAS'lı Hastalarda Temporomandibular Eklem Rahatsızlıklarının Prevelansının Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmamızın amacı polisomnografi (PSG) ile Obstrüktif Uyku Apne sendromu (OSAS) teşhisi konmuş 54 hastada Temporomandibular eklem (TME) rahatsızlığı prevelansını, ve OSAS’ın yaş ve cinsiyet ile ilişkisini araştırmaktır. Materyal ve Metod: Çalışmamıza Ocak 2018 – Haziran 2018 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında OSAS teşhisi konmuş fakat OSAS tedavisine başlanmamış 54 hasta dâhil edildi. OSAS teşhisi konmuş hastalar Harran Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi kliniğine yönlendirildi. Bu hastaların TME muayenesi tek hekim tarafından bilateral olarak yapıldı. Muayene esnasında TME rahatsızlığına bakıldı. Teşhis edilen rahatsızlıklar TME rahatsızlığı/eksen 1 (RDC/TMD Axis 1) sınıflandırmasına göre klasifiye edildi. Ayrıca hastaların yaş ve cinsiyetleri de kayıt edildi. Bulgular: Elde edilen sonuçlara göre hastaların % 75,9’u erkek, % 24,1’i kadındır. % 24,1’inde bruksizm, % 9,3’ünde redüksiyonlu disk deplasmanı vardır. Apne/Hipopne indeksi (AHİ) indeksine göre hastaların % 70,4’ünde ağır derecede, % 20,4’ünde orta derece, % 9,3’ünde hafif derecede OSAS bulunmaktaydı. Hastaların yaş ortalaması yaklaşık 50, hafif derecede OSAS grubunun yaş ortalaması 33,4, orta derecede OSAS grubunun yaş ortalaması 49,3 ve ağır derecede OSAS grubunun yaş ortalaması ise 51,8'dır. Test istatistiğinin anlamlılık değerlerine göre, hastalık derecesi ile yalnızca yaş grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0.05). Çoklu karşılaştırma testi bulgularına göre ağır derecede OSAS teşhisi konulan hastaların yaş ortalamaları, hafif derecede OSAS teşhisi konulan hastalara göre anlamlı ölçüde yüksektir. Diğer tüm faktörlerle hastalık derecesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamamıştır (p>0.05). Sonuç: OSAS erkelerde ve ilerleyen yaşlarda daha yüksek oranda görülmektedir ve yaş ilerledikçe hastalığın şiddeti de artmaktadır. Çalışmamızda OSAS’lı hastalarda üçte birinde TME rahatsızlığının eşlik ettiği görülmüş olupsık gözlenen TME rahatsızlığı bruksizm olarak kaydedilmiştir. Yazarlar bunun nedeni olarak uyku kalitesinin bozulmasının hastalarda psikolojik strese yol açtığını ve sonuç olarak bruksizmi tetiklediğini düşünmektedir. Bununla birlikte çalışmanın daha geniş hasta popülasyonları üzerinde yapılmasına ve ayrıca OSAS’lı hastaların tedavi öncesi ve sonrası TME rahatsızlığı bulgularını karşılaştıran ileri çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 171
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi