Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 39
 İndirme 5
Türkiye’de Sanayi Üretiminin Sağlık Harcamalarına Etkisi
2020
Dergi:  
Ekoist: Journal of Econometrics and Statistics
Yazar:  
Özet:

Döngüsel ekonomide sürdürülebilir üretim ve tüketim ile insan sağlığını önceleyen iş kolları için alternatiflerin bulunması ve doğal kaynak kullanımının azaltılması, üretimin çevre ve sağlık üzerindeki baskısının da azalmasını sağlayacaktır. Bu noktada, doğrusal üretim süreçlerinin insan sağlığı ile ilgili sonuçlarını analiz etmek ve piyasa fiyatlarının sağlık maliyetleri ile ilgili dışsallıkları içselleştirmesini sağlamak oldukça önemlidir. Türkiye için sanayi üretiminin ve ekonomik büyümenin sağlık harcamalarına etkisinin analiz edildiği bu çalışmada temel olarak, mevcut doğrusal üretim modelleri ve doğal kaynak kullanımından kaynaklanan kirliliğin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri araştırılmıştır. Bunun yanında, söz konusu negatif dışsallıkları içermeyen GSYH hesaplama yöntemlerini de sorgulamak ve tartışmaya açmak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Türkiye’de sanayi üretimi ve ekonomik büyüme ile sağlık harcamaları arasındaki uzun dönemli ilişkiler sınır testi ile incelenmiş, kısa dönem ve uzun dönem esneklikleri, EKK ve DOLS yöntemleriyle belirlenmiştir. Bulgular, incelenen dönemde sağlık harcamaları ile sanayi üretimi ve GSYH arasında uzun dönemli ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Buna ilaveten tahmin sonuçları, sanayi üretimi ve GSYH ile sağlık harcamaları arasında kısa dönemde anlamlı bir ilişki olmadığını, ancak uzun dönemde sanayi üretiminin ve GSYH’daki değişimlerin, sağlık harcamalarını pozitif etkilediğini göstermektedir. Dolayısıyla, ekonomik büyüme ile birlikte sanayi üretimindeki artışın sağlık harcamalarının da artmasına neden olduğu, başka bir ifadeyle, Türkiye’de sanayileşmenin ve üretim faaliyetlerinin çevre ve dolayısıyla sağlıkla ilgili negatif dışsallıklara neden olduğunu ortaya konmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The impact of industrial production on health spending in Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

In a circular economy, the finding of alternatives to sustainable production and consumption and the health of human workers, and the reduction of natural resources use, will also reduce the pressure of production on the environment and health. At this point, it is very important to analyze the consequences of linear production processes on human health and to ensure that market prices internalize their outcomes on health costs. In this study, where the impact of industrial production and economic growth on health expenditure for Turkey was analysed, the existing linear production models and the negative effects of pollution caused by the use of natural resources on health were fundamentally studied. In addition, it is intended to question and open to debate the GDP calculation methods that do not contain the negative outcomes in question. In this direction; the long-term relations between industrial production and economic growth and health expenditure in Turkey have been studied by the border test, short-term and long-term flexibility, ECK and DOLS methods have been determined. The findings show that there is a long-term relationship between health expenditure and industrial production and GDP during the study period. Furthermore, the forecast results show that there is no meaningful short-term relationship between industrial production and GDP and health expenditure, but that long-term industrial production and changes in GDP have a positive impact on health expenditure. Therefore, the increase in industrial production, along with economic growth, causes the increase in health expenditure, in other words, the industrialization and production activities in Turkey lead to negative externalizations related to the environment and therefore health.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Industrial Production On Healthcare Expenditures In Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

In the circular economy, finding the alternatives for sustainable production and consumption and work lines that prioritize human health and reducing the use of natural resources also reduce the pressure of production on the environment and health. At this point, it is very important to analyze the human health related consequences of linear production processes and to ensure that market prices internalize externalities related to healthcare costs. In this study, the effect of the industrial production and economic growth on healthcare expenditures is analyzed for Turkey and negative effects of the pollution from the current linear production models and the use of natural resources on health is examined. In addition, it is aimed to question and discuss the GDP calculation methods that do not include these negative externalities. In this direction; long-term relationships between healthcare expenditures and industrial production and economic growth in Turkey are examined with bounds test, short-term and long-term flexibilities are determined with EKK and DOLS methods. The findings reveal that there is a long-term relationship between healthcare expenditures and industrial production and GDP in the period examined. In addition; the estimation results show that there is no significant relationship between industrial production and GDP and healthcare expenditures in the short-term, but the changes in industrial production and GDP in the long-term affect the healthcare expenditures positively. Therefore, in this study, it is demonstrated that the increase in industrial production with economic growth also causes the increase in healthcare expenditures, in other words, industrialization and production activities in Turkey causes negative externalities related to the environment and hence health.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Ekoist: Journal of Econometrics and Statistics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 230
Atıf : 1.533
2023 Impact/Etki : 0.268
Ekoist: Journal of Econometrics and Statistics