Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
19. YÜZYIL SONU ve 20. YÜZYIL BAŞLARINDA SELANİK HAPİSHANESİ
2022
Dergi:  
Uluslararası Toplumsal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı İmparatorluğunda hapishane uygulaması Tanzimat’la birlikte başlayan modernleşme çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu süreçte İmparatorluğun bütün vilayetlerinde olduğu gibi Selanik’te de Batı’daki örneklere benzeyen bir Hapishane kurulmaya çalışılmıştır. Selanik’te 1852 tarihinde başlayan modern bir hapishane kurma çalışmaları 3 aşamada tamamlanmıştır. Öncelikle 1852 tarihinden itibaren hükümet konağı yakınında bir ambar suçlular için hapishaneye çevrilerek zindan anlayışı terkedilmiştir. Daha sonra 1870’de Beyaz Kule, 1900 tarihide de Yedi Kule hapishaneye çevrilmiş, sürekli yapılan genişletme çalışmaları tamirat ve ile suçluların fiziki olarak yeterli, tek bir binada toplanması sağlanmıştır. Üçüncü aşamada ise 1906 yılı sonlarından itibaren hapishane sürekli denetlenerek ıslaha tabi tutulmuş, 1907 tarihinde Tevkifhane (Tutukevi) açılarak hükümlü ve tutuklular birbirinden ayrılmıştır. 1912’de Yunanistan’ın şehri işgalinden sonra da Osmanlı döneminde kurulan Yedi Kule ek inşaat yapılmaya ihtiyaç duyulmadan hapishane olarak kullanılmıştır. Bu makalede, Osmanlı döneminde Selanik Merkez Hapishanesi’nin kuruluş süreci, “hapishane ıslahatı” çerçevesinde geçirdiği aşamalar ve Selanik’in Yunanistan'ın eline geçişinden 1916’ya olan dönemde, Hapishane'nin ve hükümlülerin durumu arşiv belgeleri esas alınarak incelenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Uluslararası Toplumsal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Uluslararası Toplumsal Bilimler Dergisi