Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 6
Kur’an Kıssaları Işığında Çocukların Ahlâk Eğitiminde İlkeler
2019
Dergi:  
darulfunun ilahiyat
Yazar:  
Özet:

slam toplumunda çocukların ahlak eğitimi; önemli sorunların başında gelmektedir. Özellikle toplum, teknoloji ve iletişim araçlarından kaynaklanan olumsuzlukların kültürel yapının oluşumundaki etkisiyle bu sorunlar daha da büyümüştür. Kur’an’da yer alan peygamber kıssaları, çocuklara yönelik çeşitli ve kapsamlı ahlak eğitim ilkeleri sunmaktadır. Bu çalışma, Hz. İbrahim, Hz. Yusuf, Hz. Nuh ve Hz. Lokman kıssalarında ahlak eğitimine dönük ilkeleri incelemeyi hedeflemektedir. Çalışmada çocukların ahlak eğitimi ile ilgili, pek çok prensip elde edilmiş olup başlıcaları şunlardır: Ailedeki gerek gayrı müslim gerekse olumsuz tutuma sahip fertlerin İslâm’a davet edilmesinde yumuşak bir üslup ve makul delillere dayanan hikemî yöntemlerin kullanılması; çocuğun karakterinin geliştirilmesi arzu ve isteklerin doğrudan değil dolaylı bir söylemle dile getirilmesi; aile ilişkilerinde sevgi ve hoşgörü dilinin hakim kılınması; çocuklara hitapta bulunurken ödül ve ceza dengesinin gözetilmesi; cocuğa öğüt verirken, onu yönlendirirken ve cocuğun ahlakî yönünü inşa ederken ikna edici ve açıklayıcı bir dil kullanılması. Ayrıca, çocuğun inanç ve ibadet hayatında, özellikle namaza yönlendirilmesinde babanın belirleyici bir rolü bulunmaktadır. Bunun yanında, çocuklar arasında kıskançlığa meydan vermemek için sevgide adaleti gözetmesi ve çocuklarına zorluklarla baş etmeyi ve mücadelede sabırlı olmayı öğretmesi gerekir. Büyüklerine karşı saygılı olmayı öğretmenin yanında aile efradı arasında yardımlaşma ve uyumu sağlamalıdır. Kur’an kıssalarının öğrettiği gibi, ruhsal, bedensel, sosyal ve bilişsel ihtiyaçlar bir bütün olarak ele alınmalı ve çocuğun ailedeki olumsuz tutum ve davranışları uygun yöntemlerle düzeltilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Principles In The Moral Education Of Children In The Light Of Qur’anic Stories
2019
Yazar:  
Özet:

تقع الرتبية األخالقية لألبناء يف مقدمة التحدايت اليت تواجه اجملتمعات اإلسالمية، ال سيما بعد دخول جمموعة من املؤثرات االجتماعية والتكنولوجية واإلعالمية السلبية يف تكوين العناصر الثقافية لألجيال. وتعرض آايت القصص القرآين جمموعة متنوعة وشاملة ملبادئ الرتبية األخالقية لألبناء، ويهدف هذا البحث إىل عرض هذه املبادئ اليت وردت يف قصص إبراهيم ويوسف ونوح ولقمان احلكيم -عليهم السالم-، من خالل بيان مساهتا وحتليلها واستخراج قواعد الرتبية األخالقية اليت حتتويها، وقد توصل البحث إىل جمموعة من املبادئ الرتبوية املتعلقة برتبية األبناء اليت عرضتها هذه القصص. ومن أهم املبادئ اليت توصل إليها البحث: استخدام األسلوب احلكيم املستند على اللطف واألدلة املنطقية لدعوة غري املسلمني أو العاصني يف األسرة، وتنمية شخصية االبن من خالل استخدام أسلوب األوامر غري املباشرة، واستخدام لغة التحبب والعاطفة أثناء احلوار األسري، والتوازن بني الرتغيب و الرتهيب يف خطاب األبناء، واستخدام أسلوب الشرح التوضيحي لالبن يف عملية الوعظ واالرشاد ويف عملية البناء األخالقي؛ ولألب دور أساسي يف البناء اإلمياين والتعبدي لألبناء، خصوصا يف دعوة أبنائه ألداء الصالة، ولألبوين دور يف محاية أبنائهما من التحاسد من خالل إظهار التوازن يف االهتمام العاطفي بني األبناء، وأمهية أن يرتىب األبناء على خلق الصرب، واحرتام االبن لألب ولألم يف صغره ليستمر يف كربه، وأمهية العالقة التوافقية بني األب واألم وأفراد األسرة من أجل أسرة متعاونة سعيدة. وإن وحماولة هدايته ابألساليب احلكيمة. حاجات الطفل اإلميانية والتعبدية والنفسية واملادية واالجتماعية هي حاجات متكاملة ومعتربة، وأمهية دور األب يف مالحظة السلوكيات املنحرفة لالبن العاق

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










darulfunun ilahiyat

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 433
Atıf : 572
2023 Impact/Etki : 0.042
darulfunun ilahiyat