Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 3
 Sesli Dinleme 1
AHMET ÜMİT’İN FOLKLOR ÜRÜNLERİNE BAKIŞI
2022
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toplumların, tarihi süreçte ortaya koydukları maddi ve manevi unsurlar kültürel değerleri oluşturur. Kültürün alt dallarından biri ise halk kültürü olarak adlandırılır. Halk kültürünün içerisinde gelenekler, görenekler, inanış, giyim, mutfak gibi kültürel ögeler bulunur. Toplumların kültürel kodlarını oluşturan bu unsurlar, canlılıklarını koruyarak kuşaklar arasında sözlü aktarım yöntemiyle asırlardır varlıklarını devam ettirir. Sözlü aktarımın yanı sıra kültürel unsurlar, toplumların yazılı eserlerinde de kullanılır. Böylece asırlardır sözlü şekilde devam ettirilen kültürel unsurlar günümüzde eserler aracılığıyla yazılı şekilde devam ettirilir. Modern dönem yazarlarından olan Ahmet Ümit’de, yetiştiği kültürel çevreden ve farklı amaçlarla gerçekleştirdiği seyahatlerden gözlemleyerek edindiği birçok folklorik unsura eserlerinde yer vererek sözlü kültürel unsurlarının yazılı şekilde aktarılmasını sağlayan yazarlardan biridir. Yazarın eserlerinde folklorik unsurlara yer verilmesinin yanı sıra Masal Masal İçinde ve Olmayan Ülke isimli eserleri baştan sona kadar anonim halk edebiyatı türlerinden olan masal türünün motiflerini içermesi yönüyle önemlidir. Ninatta’nın Bileziği başlıklı destan metninde Hititler zamanında gerçekleştirilen Kadeş Savaşı konu edilir. Bab-ı Esrar isimli roman ise tekketasavvuf edebiyatı unsurlarına daha fazla yer verilmesi yönüyle dikkat çeker. Yazarın eserlerinde folklorik unsurlara bu kadar fazla yer verilmesinin nedeni Ahmet Ümit’in yetiştiği sözlü kültür unsurlarını çok iyi benimsemiş olması ve bu unsurları okuyucularına eserleri aracılığıyla aktarmak istemesidir. Bu makalede Ahmet Ümit’in folklor anlayışı değerlendirildikten sonra yazarın eserlerinde yer alan folklorik unsurlar, Ahmet Edip Uysal ile Umay Günay’ın folkloru oluşturan unsurlar tablosuna göre incelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 985
Atıf : 2.117
2023 Impact/Etki : 0.116
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi