User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
  Citation Number 1
 Views 7
SOVYET RUSYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN MİLLİ MÜCADELEYE KATKILARI
2022
Journal:  
BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

ÖZ Birinci Dünya Savaşı’ndan yenilerek ayrılan Osmanlı Devleti, savaş sonucunda kabul edilen Mondros Mütarekesi ile yok olmayla karşı karşıya kalmıştır. Askeri sistemleri ve kurumları İtilaf Devletlerince tasfiye edilmiştir. Bunun üzerine 1919’da Mustafa Kemal ve arkadaşlarının başlatmış oldukları Millî Mücadele hareketi ile halk örgütlenmeye başlamıştır. Milli direnişin örgütlenmesiyle şekillenen Milli Hareket, İtilaf Devletlerinin işgallerini, Sevr Anlaşması’nı uygulamaya koyma gibi faaliyetleri ile Anadolu’nun Yunanlarca işgalini kabullenmeyip, mücadeleye başlamıştır. Millî Mücadeleciler, bu dönemde Bolşevik Ruslarla iş birliğinin sağlanması lüzumuna inanmışlardır. Bunu Bolşevik Rus ileri gelenleri de olumlu karşılamışlardır. Millî Mücadelecilerle Bolşeviklerin 1919-1922 arasında birbirlerine karşı bu olumlu tavırları, iki devletin meşruiyeti uluslararası platformda kabul ettirmeye çalışan devlet yöneticileri arasında da bir yakın teması zorunlu kılmıştır. Bu yakınlaşmanın en önemli sebebi “düşmanımın düşmanı dostumdur” ilkesiyle açıklanabilir. Bu sırada Sovyet Rusya, Bolşevik ideolojisinin dünyaya yayılmasını engellemek isteyen İtilaf Devletleri ile bir mücadele içerisindeydi. Millî Mücadeleciler ise Anadolu’da, yine İtilaf Devletleri’nin destekledikleri Yunanlarla savaş halindeydi. Yani emperyalistlere karşı mücadele eden bu gruplar, ortak düşman karşısında iş birliği yapmayı gerekli ve elzem görmüşlerdir. Bolşeviklerle Millî Mücadelecilerin örgütledikleri siyasi hareket ve yürütmeye çalıştıkları dış politikalarının uluslararası alanda tanınması gerekiyordu. Böylece birbirlerine destek olmaları anlaşılabilir bir gerekçe oluşturmuştur. Bunların haricinde Millî Mücadeleciler Sovyet Rusya’dan gelecek askeri-mali araç-gereçler ve mühimmatlar konusunda da çıkar bir yol bulmuş olacaklardı. Hatta Millî Mücadeleciler, Kafkaslarda Bolşevikliğin etkisiyle yönetimler kurulması konusuna karışmayarak Millî Mücadelede doğu cephesini güvenceye alıp, tüm kuvvetlerini batıya kaydırabilmiştir. Böylece Batı Cephesindeki savaşların seyri de değişebilmiştir.

Keywords:

null
2022
Author:  
0
2022
Author:  
Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles








BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi

Journal Type :   Uluslararası

BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi