Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 51
 İndirme 12
CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNİN İKİ YILI: KARŞILAŞTIRMALI ANALİZ
2021
Dergi:  
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tarihi boyunca sistem değişikliğinin gündemde olduğu Türkiye’de öncelikle 16 Nisan 2017 tarihinde anayasa değişikliği için referandum yapılmış ardından 24 Haziran 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş yapılmıştır. Bu çalışma yeni hükümet sistemin ilk iki yılını, önceki dönem ile karşılaştırarak inceleme ve yorumlama amacı taşımaktadır. Çalışmada, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi anlatılmadan önce, bu sistemden önce var olan parlamenter sisteme değinilmiş, başlıca özelliklerinden ve sorunlu yönlerinden bahsedilmiştir. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” başlığı altında yeni sistemin özellikleri, beraberinde getirdiği yenilik ve değişimler ortaya konmuştur. Türkiye’nin yeni sisteminin son iki yılının incelenmesi, kendisinden önceki sistemin de iki yıllık sürecinin karşılaştırılması ile gerçekleştirilmiştir. Önceki sistemin Başbakanlık kararları (genelgeler, atama kararları, tebliğler, görevlendirme kararları ve yönetmelikler) iki yıl içerisinde her ay kaç adet çıkarıldığı ve karar türlerinin dağılımına göre incelenmiştir. Yeni sistemde ise öncelikle Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin iki yıl içerisinde aylara göre kaç adet çıkarıldığı ve bu kararnamelerin konu/içerik dağılımları incelenmiştir. Diğer Cumhurbaşkanlığı düzenlemelerinin (genelgeler, atama kararları, tebliğler, yönetmelikler ve Cumhurbaşkanı kararları) de aynı şekilde incelenmesiyle bu iki dönem nicel olarak karşılaştırılmış, yeni sistemle beraber hızlı yönetimin sağlanıp sağlanmadığı sorgulanmış ve yorumlanmıştır. Sonuç olarak Haziran 2018’de değişen sistemin ilk iki yıldaki durumu incelenmiş ve ülkemizin geleceği açısından bu yeni yönetim sisteminin gidişatı tartışılmıştır. Çalışma mevzuat ve literatür taraması yöntemiyle oluşturulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNİN İKİ YILI: KARŞILAŞTIRMALI ANALİZ
2021
Yazar:  
Özet:

In Turkey, where the system change is on the agenda throughout the history, first on 16 April 2017 a referendum was held for the constitutional change and then on 24 June 2018 the presidential government system was transmitted. This study is aimed at examining and interpreting the first two years of the new government system, compared to the previous period. In the study, before the President's Government System was discussed, the parliamentary system that existed before this system was referred to, its main characteristics and problematic aspects were discussed. Under the title "Presidential Government System" the characteristics of the new system, the innovations and changes it brings with, have been revealed. The study of the last two years of the new system of Turkey has been carried out by comparing the two-year process of the previous system. The previous system’s Prime Minister’s decisions (generals, appointment decisions, communications, appointment decisions and regulations) were examined by the number of decisions that were issued each month within two years and according to the distribution of decisions. In the new system, first and foremost, the presidential decrees were issued by months in two years and the subject/content distribution of these decrees was examined. The other presidential arrangements (generals, appointment decisions, communications, regulations and presidential decisions) were compared in the same way, and the two periods were qualitatively questioned and interpreted whether fast governance was provided with the new system. As a result, the situation of the changing system in June 2018 was examined in the first two years and the progress of this new system of governance in terms of the future of our country was discussed. The work was created by legislation and literary scan method.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 1.335
2023 Impact/Etki : 0.161
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi