Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 66
 İndirme 15
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ ADAYLARININ DENEYİMLERİNİN PEDAGOJİK ALAN BİLGİSİ BAĞLAMINDA İNCELENMESİ
2020
Dergi:  
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı fen bilgisi öğretmeni adaylarının Pedagojik Alan Bilgilerinin (PAB) belirlenmesidir. Çalışma durum çalışması olarak tasarlanmış ve altı fen bilgisi öğretmeni adayı ile öğretmenlik uygulaması dersi kapsamında yürütülmüştür. Katılımcıların ders planları ve günlükleri veri toplama araçlarını oluşturmaktadır. Günlükler yarı yapılandırılmış anket formunda düzenlenmiş olup, soruların çalışmanın amacına uygun olup olmadığına yönelik uzman görüşü alınmıştır. Planlar ve günlüklerden elde edilen verilere içerik analizi uygulanmıştır. Öğretmen adaylarının planlarında ve günlüklerinde ortak olarak PAB bileşenlerinden yalnızca öğretim stratejileri bilgisi, değerlendirme bilgisi ve sunum bilgisine rastlanmıştır. Öğretim yöntem ve teknikler bölümünde kırk dakikalık bir ders için birçok yöntem ve tekniğe yer verildiği fakat günlüklerde bunların çok azına değinildiği görülmüştür. Planlardan elde edilen bulgular öğretmen adaylarının ders planlarında dersleri buluş yoluyla yürüttüklerini göstermesine rağmen günlükleri düz anlatıma ve soru-cevap tekniğine işaret etmektedir. Öğretmen adaylarının değerlendirme şekilleri incelendiğinde ise çoktan seçmeli veya açık uçlu sorudan oluşan düzey belirleyici değerlendirmeye başvurulduğu görülmüştür. Konu alanı bilgisi açısından katılımcıların planlarında kendi cümlelerini kullanmadıkları, doğrudan alıntılara yer verdikleri görülmüş, günlüklerde ise bu bilgiye yönelik herhangi bir deneyime rastlanmamıştır. Gelecek çalışmalarda öğretmen adaylarının öğrenen bilgisine plan ve günlüklerde yer vermemesinin sebepleri araştırılabilir. Öğretmen adaylarının hizmet öncesi eğitimde öğrenciyi aktif kılan öğretim yöntem ve teknikleri tanıtan dersler almış olmalarına rağmen düz anlatım ve soru-cevap tekniğine sıklıkla başvurulmasının sebepleri irdelenebilir. Ayrıca öğretmen adaylarının ilgili kazanımlara yönelik PAB bileşenleri üzerine derinlemesine düşünmelerini sağlayacak içerik gösterimi şablonundan yararlanılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Investigating Pre-service Science Teachers’ Classroom Performance In The Context Of Pedagogic Content Knowledge
2020
Yazar:  
Özet:

Pedagogical Content Knowledge (PCK) is believed to have a complex structure that is affected by numerous factors and examining components of PCK in a period of time instead of researching a specific subject has been recognized as an important issue. Therefore, this study attempts to determine the components of PCK pre-service science teachers possess and exhibit during their teaching practice. In the study, 6 pre-service science teachers participated. Data collection tools were lesson plans and reflective journals. The content analysis was applied to gathered data. Main themes that emerged from the study were knowledge of instructions of teaching and knowledge of assessment. Lesson plans showed that participants attempt to utilize many instructional strategies regardless of the subject and all chosen strategies were based on the constructivist approach. Content knowledge declared in lesson plans was determined to be pedantic and no experience was encountered in journals related to content. It was seen pre-service science teachers had difficulty identifying what students know as well as what they need to know and in transforming concepts into the one students can understand. It is suggested for pre-service teachers to use content represantations (CoRe) in order to provide in-depth thinking on PCK components. Besides it is suggested for future researchers to investigate the reasons why pre-service science teachers hold to traditional methods in spite of taking various classes on active learning during their undergraduate study.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.199
Atıf : 9.827
2023 Impact/Etki : 0.382
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi