Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 95
 İndirme 5
Türkiye’de Kamu Kesiminin Büyüklüğünün, Kamu İstihdamı Aracılığı İle Ölçülmesi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bir ekonomideki faaliyetler kamu kesimi ve özel kesim tarafından yerine getirilir. Genellikle kamu yararı olan mallar kamu kesimi tarafından, özel faydası olan mallar ise özel sektör tarafından üretilir. Kamu kesimi esas olarak milli savunma, adalet, eğitim ve sağlık gibi kamusal nitelikteki ihtiyaçları karşılamak üzere ortaya çıkmakla birlikte, gerektiğinde kişisel talebe konu olan ve tamamen özel nitelikteki ihtiyaçları karşılayan mal ve hizmetleri de üretmektedir. Kamu kesiminin neleri üreteceği ve ekonomideki payı geçmişten günümüze tartışılmıştır. Kamu kesiminin ekonomideki rolü hakkında, Klasik, Keynesyen, ve Neo-klasik iktisatçılar farklı görüşler öne sürmüşlerdir. Klasik görüşü savunan iktisatçılar, piyasada görünmez bir elin olduğunu ve devlet piyasalara müdahale etmezse ekonominin kendiliğinden dengeye geleceğini savunmuşlardır. Ancak 1929 yılına gelindiğinde, bütün dünyada ekonomik durgunluğun , işsizliğin ve iflasların  görülmesiyle öne sürülen bu görüşün doğru olmadığı ortaya çıkmıştır. 1929 yılından sonra, ekonomik durgunluktan çıkış yolu olarak, Keynes tarafından savunulan müdahaleci devlet politikaları uygulanmaya başlanmıştır. Keynesyen politikaların uygulanmasıyla, 1970 li yıllara kadar Avrupa altın çağını yaşamıştır. 1970 li yıllarda, dünyada görülen petrol krizi ile birlikte Keynesyen politikalar eleştirilmeye başlanmıştır. Bu dönemde neo klasik ve arz yanlı ekonomistler devletin piyasaya müdahale etmesine karşı çıkmışlar ve minimal devleti savunmuşlardır. 1980 yılından itibaren neo-klasik iktisatçılar tarafından savunulan, devletin ekonomideki payının küçültülmesi görüşleri bütün dünyada ve Türkiye’de karşılık bulmuş ve hızla kamu işletmeleri özelleştirilmeye başlanmıştır. Kamu kesiminin büyüklüğü,  bir ulusal ekonomi içinde kamu ekonomisinin payının ne kadar olduğunu açıklayan bir kavramdır. Kamu kesiminin ekonomideki payı aşağıdaki yöntemlerle ölçülebilir. Bu Yöntemler; Toplam Kamu Harcamaları/ GSYİH, Toplam Kamu Gelirleri /GSYİH, Toplam Vergi Gelirleri / GSYİH,  Toplam Nüfus / Toplam kamu İstihdamı ve Toplam kamu istihdamı / Toplam istihdam oranlaması kullanılarak ölçülmektedir. Bu çalışmadaki amaç, Toplam kamu istihdamı yöntemiyle Türkiye’deki kamu kesiminin büyüklüğünü ölçerek, kamunun üretici olarak büyüklüğünü ortaya koymaktır. Çalışmada, literatür taraması ve istatistiki veriler yardımıyla zaman ve kesit analizi yapılarak kamu kesiminin büyüklüğü ölçülmüştür. Bilindiği üzere, Türkiye’ye borç veren İMF, Dünya bankası gibi kuruluşların öne sürdükleri en önemli görüşlerden biri, Türkiye’de kamu istihdamının yüksek olduğu görüşüdür. Ancak yaptığımız ölçümler sonucu kamu kesiminin nüfus içindeki ve toplam istihdam içindeki payının iddia edildiği gibi fazla olmadığı ve eğer AB üyesi ülkeler ve OECD ile kıyaslanacak olursa oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The size of the public section in Turkey is measured through public employment
2020
Yazar:  
Özet:

The activities in an economy are carried out by the public and private department. Often goods of public benefit are produced by the public sector, while goods of private benefit are produced by the private sector. While the public sector is mainly emerging to meet the needs of public quality such as national defence, justice, education and health, it also produces goods and services that are subject to personal demand when necessary and fully meet the needs of special quality. What the public sector will produce and the share in the economy has been discussed from the past to the present day. On the role of the public sector in the economy, the Classic, Keynesian, and Neo-Classic economists have made different views. The economists who defend the classical view have argued that there is an invisible hand in the market and that if the government does not interfere with the markets, the economy will balance itself. But in 1929, it turned out that this view, which was suggested by the worldwide economic stagnation, unemployment and bankruptcy, was not true. After 1929, the intervening state policies, which were defended by Keynes, began to be implemented as a way to get out of the economic stagnation. With the implementation of the Keynesian policies, it lived the European Golden Age until the 1970s. In the 1970s, along with the worldwide oil crisis, Keynesian policies began to be criticized. In this period, neo-classic and supply-backed economists opposed the state’s interference in the market and defended the minimal state. The views of the reduction of the share of the state in the economy, backed by the neo-classic economists since 1980, have been reacted throughout the world and in Turkey, and rapidly public enterprises have begun to be privatized. The size of the public sector is a concept that explains how much the share of the public economy is in a national economy. The share of the public sector in the economy can be measured by the following methods. These methods are measured using the total public expenditure/GDP, total public income/GDP, total tax income/GDP, total population/total public employment and total public employment/total employment ratio. The aim of this study is to show the size of the public as producer by measuring the size of the public sector in Turkey by the method of Total Public Employment. In the study, the scan of literature and statistical data were measured by time and short analysis of the size of the public sector. As it is known, one of the most important opinions that the IMF borrowing to Turkey, the World Bank, organizations like, is the view that public employment in Turkey is high. However, the measurements we have done have found that the share of the public in the population and in the total employment is not as high as claimed and is quite low if compared to the EU member countries and the OECD.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 918
Turkish Studies Social Sciences