Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 61
 İndirme 15
REFİK HALİT KARAY’IN HİKÂYELERİNDE HEDİYE VE RÜŞVET
2020
Dergi:  
Kesit Akademi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan hediye verme; kültürü oluşturan, sosyal hayatı tesis eden ve ayakta tutan bir gelenektir. Hediye, sembolik bir iletişim dilidir. Hediye vermenin gerçek amacı, karşımızdaki kişiye değerli ve önemli olduğunu hissettirmektir. Önemli mevkilerde bulunan kişilere menfaat temini için hediye sunmak ise rüşvet olarak adlandırılır. Mevki sahiplerinin hediye adı altında rüşvet alması; tarafsız hareket etmeyi engellediği gibi, hizmetin etkin biçimde gerçekleşmesini de zorlaştırır. Rüşvet; toplumların sosyal, siyasî ve ekonomik istikrarını bozar, kamu hizmetine güveni azaltır. Kişinin işini daha hızlı yaptırmak, hakkı olmayan bir şeyi elde etmek, çeşitli yaptırımlardan kurtulmak gibi nedenlerle verdiği rüşvet; toplumsal yapıda eşitsizliğe yol açar. Türk Edebiyatı’nda birçok yazar, sosyal ilişkileri kuvvetlendiren hediye kavramı ile sosyal tenkit unsuru olan rüşvete eserlerinde yer vermişlerdir. Bu çalışmada, hediye ve rüşvetin Refik Halit Karay’ın Memleket Hikâyeleri ve Gurbet Hikâyeleri’ndeki metinlerde nasıl ele alındığı değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler:

REFİK HALİT KARAY’IN HİKÂYELERİNDE HEDİYE VE RÜŞVET
2020
Yazar:  
Özet:

Giving gifts, which has an ancient history as human history, is a tradition that creates culture, establishes social life and keeps it standing. The gift is a symbolic language of communication. The real purpose of giving a gift is to make the person in front of us feel valuable and important. For those who are in good position, the gift is called a ransom. The fact that the property owners receive the ransom under the gift name; as it prevents the neutral movement, it also makes it difficult for the service to perform effectively. The corruption disrupts the social, political and economic stability of societies and reduces the trust in public services. The corruption of a person for reasons such as doing his business faster, getting something unrighteous, getting rid of various sanctions, leads to inequality in the social structure. In Turkish Literature, many writers have put their work in the ransomware, which is the gift concept that strengthens social relationships and the social tenk element. In this study, we will evaluate how gifts and corruption are addressed in the texts of Refik Halit Karay's Country Stories and Gurbet Stories.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kesit Akademi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.037
Atıf : 1.765
Quarter
Hukuk Temel Alanı
Q2
20/58

Spor Bilimleri Temel Alanı
Q2
19/40

İlahiyat Temel Alanı
Q2
34/106

Güzel Sanatlar Temel Alanı
Q2
36/89

Filoloji Temel Alanı
Q2
32/84

Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q3
278/520

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q3
138/239

Kesit Akademi Dergisi